Partijcongres Conservatieven

Boris Johnson wil de Britten naar een hoger plan tillen, maar hoe precies is onduidelijk

De Britse premier Boris Johnson tijdens het congres van de Conservatieven.  Beeld AP
De Britse premier Boris Johnson tijdens het congres van de Conservatieven.Beeld AP

Veel beloftes maar weinig concrete uitwerking, dat spiegelde de Britse premier Boris Johnson zijn partijgenoten in zijn afsluitende toespraak van het Conservatieve partijcongres in Manchester voor.

Een staande ovatie kreeg Boris Johnson toen hij woensdag het conferentiecentrum in Manchester betrad waar zijn Conservatieve partij deze week bijeen was. In een opperbeste stemming sprak hij zijn partijgenoten – voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis weer rechtstreeks – vanaf een rond podium toe. “Laten we verdergaan met de klus”, begon hij zijn afsluitende speech, die hij met grappen doorspekte.

De klus om Groot-Brittannië na de pandemie beter op te bouwen en de regionale ongelijkheid in het land glad te strijken. “Het grootste project waar een regering aan kan beginnen”, zei hij. Talent, flair en enthousiasme is namelijk wel gelijk verdeeld door het hele land, merkte de premier op. “Maar de mogelijkheden niet. En het is onze missie als Conservatieven om mogelijkheden te promoten met alle middelen die we hebben.”

Naar een hoger plan

Want als de kloof tussen de verschillende delen van het land kleiner wordt, zal de druk op het zuidoosten van het land – inclusief Londen – minder worden en kunnen andere achtergebleven regio’s juist een ‘boost’ krijgen, legde de premier uit, waarbij hij zijn publiek vooral veel vergezichten voorschotelde. Het hervormen van de woningmarkt, betere transportverbindingen en infrastructuur, en een stevige aanpak van de criminaliteit. Het zijn allemaal manieren om het leven van de Britten beter te maken, hield Johnson zijn partijgenoten voor.

Bij het ontvouwen van zijn plannen liet hij vaak de term ‘levelling up’ vallen, waarmee hij zoiets bedoelt als het hele land in gelijke mate op een hoger plan brengen. Een begrip dat de premier eerder al introduceerde, en waarvoor hij regelmatig wordt bekritiseerd vanwege de vage uitwerking. Heel concreet werd Johnson ook deze keer niet, bijvoorbeeld over waar het geld vandaan moet komen om alle investeringen te financieren. Het bedrijfsleven zal daarbij een rol moeten spelen, zei hij.

Bonus voor docenten

Wel beloofde hij een jaarlijkse bonus van 3000 pond voor docenten in exacte vakken als ze les gaan geven op plekken waar een tekort is. Andere tekorten drongen maar nauwelijks door tot de bubbel van het congrescentrum. De rijen voor de tankstations en de lege supermarktschappen, Johnson wilde er niet veel over kwijt. En ook de varkensboeren die verderop buiten protesteerden, omdat ze vrezen dat hun vee geruimd moet worden door een gebrek aan abattoir-personeel, konden niet op aandacht rekenen.

De tekorten moeten niet worden opgelost door ‘ongecontroleerde immigratie’ maar door ‘te investeren in het land’, herhaalde Johnson in algemene termen de boodschap die hij afgelopen dagen al voor verschillende microfoons had uitgesproken. Hogere salarissen, betere opleidingen en meer productiviteit zijn de sleutelwoorden. De vrijheden die door brexit zijn verworven moeten daarbij gaan helpen, beloofde de premier. Maar hoe precies maakte Johnson niet duidelijk.

Optimisme wilde de Britse premier uitstralen. Een heel ander geluid, vindt hij zelf, dan vorige week bij het congres van de rivalen van Labour te horen was. Met het zwartmaken van ‘het oude, vermoeide en hopeloos verdeelde’ Labour kreeg Johnson de lachers op zijn hand. Met veel grappen en weinig concrete plannen liet Johnson uiteindelijk na drie kwartier zijn partijgenoten achter en verliet het podium.

Lees ook:

Premier Johnson probeert benzinetekort in zijn voordeel uit te leggen

Terwijl de rijen voor de benzinepomp nog niet zijn opgelost, spreekt premier Johnson woensdag het congres van de Conservatieve Partij in Manchester toe. In de aanloop naar zijn speech probeert hij de tekorten positief uit te leggen.

Het benzinetekort bij de Britse pomp een gevolg van de brexit? De Conservatieven noemen liever andere oorzaken

In het Verenigd Koninkrijk zijn veel tankstations helemaal leeggepompt. Er zijn te weinig vrachtwagenchauffeurs om ze te bevoorraden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden