Derde prik

Boostermanie grijpt om zich heen in Europa

null Beeld

Ook Ierland wil nog dit najaar een miljoen inwoners een extra vaccinatiedosis geven, een zogenaamd boostershot. Het heeft daarvoor extra Pfizer vaccin besteld. Het land staat daarmee niet alleen in Europa.

De boosters zullen worden toegediend aan mensen van boven de 80, ouderen in verzorgingshuizen, mensen die werken in de gezondheidszorg en mensen bij wie bekend is dat vaccins minder vat op ze hebben.

Ierland is het vijfde land in Europa waar de autoriteiten besluiten om een deel van hun bevolking een extra inenting te gunnen. Eerder meldden Frankrijk, Duitsland, Hongarije en Engeland al dat ze dat gingen doen. Ook Spanje en Italië hebben gezinspeeld op het geven van extra prikken. Verder zijn Israël en de Verenigde Staten het ook van plan.

Weerstand tegen derde vaccinatie

Het nieuws volgt op het bericht van fabrikant Pfizer dat hun vaccin na verloop van enkele maanden iets aan werking verliest: het beschermt na een half jaar nog voor 84 procent. Een derde vaccinatie brengt de weerstand tegen het coronavirus weer op peil.

Tegen het plan is de nodige weerstand. Een groot deel van de wereld is nog amper ingeënt en het aantal vaccins is beperkt. De wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt 11 miljard vaccindoses nodig te hebben om de pandemie ‘echt te beëindigen’. Op deze manier duurt het lang voordat die hun doel hebben bereikt. De EU bijvoorbeeld is zijn belofte om 200 miljoen vaccins naar werelddelen te sturen waar ze ernstig tekort hebben, nog niet nagekomen.

‘De EU moet Zuid-Amerika en Afrika helpen’

Afgelopen vrijdag maakte EU-buitenlandchef Joseph Borell zich daar in het openbaar druk over. Borrell zei dat het zware geopolitieke consequenties zal hebben als de EU nalaat Zuid-Amerika en Afrika te helpen. “Wie is de grote vaccinleverancier van Zuid-Amerika? China. Van Afrika? China”, zei hij bij een spreekbeurt op een Spaanse universiteit.

Volgens Borrel heeft de EU op dit moment 10 miljoen doses naar Afrika gestuurd. “Onvoldoende.”

Ook het hoofd van de WHO vindt dat fabrikanten de verkeerde volgorde aanhouden. Tedros Adhanom Ghebreyesus zei dat Pfizer en Moderna, die een derde shot propageren de keuze maken ‘niet degenen die de hoogste nood hebben te beschermen’.

Lees ook:

Nu een derde prik geven is ‘moreel verwerpelijk’, zegt Artsen zonder Grenzen

Rijke landen maken zich op om nog dit jaar een derde coronaprik te geven. Die vaccins zijn elders nu veel harder nodig, zeggen critici.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden