Rusland

Bondgenoten van Navalny kondigen landelijke acties aan

Oppositiepoliticus Lyubov Sobol spreekt op 15 april met verslaggevers voor de rechtbank, waar ze net een voorwaardelijke  werkstraf heeft gekregen van een jaar. De bondgenoot van Navalny zou een agent van de geheime dienst thuis hebben lastiggevallen. Op haar T-shirt staat de tekst: Waar blijft de strafzaak voor de vergiftiging van Navalny?  Beeld AFP
Oppositiepoliticus Lyubov Sobol spreekt op 15 april met verslaggevers voor de rechtbank, waar ze net een voorwaardelijke werkstraf heeft gekregen van een jaar. De bondgenoot van Navalny zou een agent van de geheime dienst thuis hebben lastiggevallen. Op haar T-shirt staat de tekst: Waar blijft de strafzaak voor de vergiftiging van Navalny?Beeld AFP

Bondgenoten van de opgesloten Russische oppositieleider Aleksej Navalny hebben landelijke acties aangekondigd. Ze willen dat aanhangers van de Kremlincriticus op 21 april massaal de straat opgaan om aandacht te vragen voor zijn verslechterende gezondheidstoestand.

Medewerkers en familieleden van Navalny maken zich ernstige zorgen over zijn medische problemen. De oppositieleider zit in een strafkamp en ging daar eind maart in hongerstaking. Hij vond dat de autoriteiten hem goede medische zorg onthielden voor zijn rug- en beenklachten en wil worden behandeld door een arts van zijn keuze.

Een medische organisatie die banden heeft met Navalny waarschuwde zaterdag dat zijn leven inmiddels in gevaar is. Uit testresultaten zou blijken dat de kans bestaat op nierfalen en een hartinfarct. “Hij kan ieder moment sterven”, schreef een cardioloog, die de autoriteiten opriep de politicus over te brengen naar de intensive care.

De situatie wordt ook buiten Rusland op de voet gevolgd. De Franse minister van buitenlandse zaken maakte zondag duidelijk dat zijn land zich ‘grote zorgen’ maakt over het welzijn van de oppositieleider. Eerder had een groep internationale prominenten, onder wie schrijver J.K. Rowling en acteur Jude Law, in een open brief aangedrongen op goede medische zorg.

Druk op de autoriteiten opvoeren

Ook de dochter van de politicus, die studeert aan Stanford University in de VS, mengde zich in de discussie. Daria Navalnaja riep de autoriteiten via Twitter op een arts toegang te geven tot haar vader.

De aanhangers van Navalny hopen de druk op de autoriteiten te verhogen door grote demonstraties te organiseren. Ze hebben de ambitie om op 21 april de grootste straatprotesten uit de recente geschiedenis te organiseren. Aanhangers van de politicus gingen ook al de straat op, nadat hij in januari was opgepakt na terugkeer uit Duitsland. Dat leidde tot duizenden arrestaties.

Lees ook:

Navalny in hongerstaking, maar die levert zelden wat op

Aleksej Navalny kondigde aan in hongerstaking te gaan om medische zorg af te dwingen. Met zijn actie staat hij in een lange Russische traditie. Maar heeft zo’n actie effect?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden