Protesten

Bolsonaro schrikt bij nader inzien van de wegblokkades van zijn eigen aanhangers

Een groep vrachtwagenchauffeurs blokkeert de wegen van de ‘Esplanade of Ministries’ in Brasília, om president Bolsonaro te steunen. Beeld EPA
Een groep vrachtwagenchauffeurs blokkeert de wegen van de ‘Esplanade of Ministries’ in Brasília, om president Bolsonaro te steunen.Beeld EPA

Vrachtwagenchauffeurs blokkeren wegen in Brazilië om president Bolsonaro te steunen. Maar die schrikt van de gevolgen, en probeert zijn aanhang nu weer tot kalmte te manen.

Het begon allemaal met stevige uitspraken van Bolsonaro op 7 september, Brazilië’s onafhankelijkheidsdag. De president verkondigde bij protesten tegen het Hooggerechtshof in Brasília en Sao Paulo, waar hij zelf aanwezig was, dat hij voortaan alle uitspraken van het Hof naast zich neer zou leggen. Tegen hem en zijn zoons lopen onderzoeken wegens onder andere het verspreiden van fake news en corruptie.

Diezelfde dag gingen volgens cijfers van de politie honderdduizenden mensen de straat op om tegen het Hof en voor Bolsonaro te protesteren. De protesten zijn niet opgehouden. In Brasília bivakkeerden donderdag nabij de vestiging van het Hooggerechtshof nog circa duizend mensen, en in vijftien deelstaten houden vrachtwagenchauffeurs de wegen bezet. In enkele deelstaten zijn al onder andere benzinetekorten gemeld.

Met name het bedrijfsleven heeft grote zorgen over de onrust die dit alles met zich meebrengt. Ondernemers roepen om stabiliteit. De beurs in Sao Paulo zakte woensdag met 3,78 procent en de dollar steeg in waarde, een fenomeen waar Brazilianen zich al langer zorgen over maken. De reaal is op dit moment een van de zwakste munten in Latijns Amerika.

Weer een roep om impeachment

President Bolsonaro, die aanvankelijk ingenomen was met de steun van de vrachtwagenchauffeurs, koos eieren voor zijn geld en maande zijn aanhangers hun actie te stoppen, in het belang van de economie. De politie zei tegen de Braziliaanse media te verwachten dat de vrachtwagenchauffeurs daaraan gehoor zullen geven.

Donderdag nam hij ook zijn aanvallen op het Hooggerechtshof van dinsdag grotendeels terug. In een geschreven verklaring van tien punten meldde hij dat hij had gesproken ‘in de hitte van de strijd’ en dat hij geenszins de intentie had om ‘de rechterlijke macht aan te vallen’.

De roep om impeachment, die al bijna zo lang klinkt als Bolsonaro president is (sinds januari 2019), zwelt opnieuw aan. Op 7 september gingen ook tegenstanders van de regering de straat op en op zondag 12 september zijn in het hele land demonstraties georganiseerd om een afzetting van Bolsonaro af te dwingen.

De protesten zijn georganiseerd door (centrum-)rechtse maatschappelijke organisaties en partijen, maar ook linkse partijen en vakbonden hebben al aangekondigd deel te nemen. Dat is vrij bijzonder omdat er onder links groot wantrouwen bestaat tegen (centrum-)rechts. In 2016 stemde de hele centrum-rechtse oppositie voor de impeachment van president Dilma Rousseff van de linkse Arbeiderspartij. Eensgezindheid tegen Bolsonaro vinden veel linkse Brazilianen nu belangrijker dan onderlinge conflicten met andere oppositiepartijen.

Lees ook:

Bolsonaro’s boze betogers voeden de vrees voor ‘een Braziliaanse capitoolbestorming’

De Braziliaanse president Bolsonaro zit juridisch in het nauw, nu zweept hij zijn achterban op om te demonstreren tegen het Congres en het Hooggerechtshof.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden