Brazilië

Bolsonaro maakt met vertrek naar VS tegenstrijdige gevoelens los

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Hoon, kwaadheid en opluchting. Dat zijn de gevoelens van Brazilianen over het vertrek van president Jair Bolsonaro naar Orlando in de Amerikaanse staat Florida.

Wies Ubags

Hij kwam daar met zijn vrouw Michele rond middernacht in het regeringsvliegtuig aan. Aanhangers van Luiz Inácio Lula da Silva, die morgen, op nieuwjaarsdag, zal worden beëdigd als Brazilië’s nieuwe president, beschouwen Bolsonaro’s voortijdige vertrek als een vlucht.

Hij zal als vertrekkend president zijn opvolger Lula niet de presidentiële sjerp omhangen, zoals gebruikelijk is. Na zijn verkiezingsnederlaag in oktober weigerde Bolsonaro Lula’s overwinning te erkennen, en liet hij al weten de sjerp niet te zullen overhandigen.

Bolsonaro kon vannacht nog als president de Verenigde Staten binnenkomen, wat voorkomt dat hij in Brazilië gearresteerd zou kunnen worden, zodra hij zijn presidentiële immuniteit verliest. Want er lopen verschillende juridische onderzoeken tegen Bolsonaro. De Federale Politie kwam enkele dagen geleden nog tot de conclusie dat hij een misdaad heeft begaan door valse informatie over coronavaccins te geven. Hij zei onder andere dat je er aids van kunt krijgen. Maar Bolsonaro wordt er ook van beschuldigd te weinig te hebben gedaan om de coronopandemie in het algemeen te bestrijden.

Hij heeft onder andere de aankoop van vaccins vertraagd, zo bleek uit een vernietigend onderzoeksrapport van een parlementaire commissie dat eind 2021 werd gepubliceerd.

Lula nam niet de benen

Lula-aanhangers wijzen er graag op dat Lula, toen híj berecht en veroordeeld werd wegens vermeende corruptie, niet de benen genomen heeft, en zijn arrestatie en proces netjes heeft ondergaan. Hij zat anderhalf jaar in de gevangenis, maar het proces werd uiteindelijk ongeldig verklaard. Zodoende kwam hij eind 2019 vrij en kon hij zich dit jaar kandidaat stellen als tegenstander van Bolsonaro bij de verkiezingen in oktober.

De aanhangers van Bolsonaro voelen zich ondertussen verraden. Twee maanden hebben zijn trouwste volgelingen bij kazernes gekampeerd en weer en wind doorstaan, om het leger ervan te overtuigen dat het moest ingrijpen om te voorkomen dat Lula zou worden beëdigd.

Na Bolsonaro’s vertrek begonnen de mensen deze kampementen te verlaten. “Alles was tevergeefs”, klaagden aanhangers op social media. Het is overigens mogelijk dat Bolsonaro net als zijn Amerikaanse collega Trump na de bestorming van het Capitool ervan beschuldigd zal worden aanhangers te hebben opgehitst tot acties die de democratie hebben bedreigd.

Feestvierende Lula-aanhangers

Het ziet ernaar uit dat met de ontmanteling van de kampementen en de vlucht van Bolsonaro de inauguratie van Lula morgen een wat minder beladen karakter krijgt. Er was grote bezorgdheid over de veiligheid in de hoofdstad Brasília, waar een aanslag op het vliegveld verijdeld werd door de oplettendheid van een vrachtwagenchauffeur, die explosief materiaal in zijn auto bleek te hebben.

Er werd een man aangehouden, die over zware wapens bleek te beschikken. Deze bekende aan de politie de aanslag te hebben voorbereid, om daarmee een militaire actie te veroorzaken die de beëdiging van Lula in de wielen zou rijden.

Na Bolsonaro’s vertrek verschenen er op het internet video-opnames van opgeluchte en feestvierende Lula-aanhangers in of op weg naar Brasília voor de feestelijke inhuldiging. Maar de veiligheidsmaatregelen blijven overeind.

Lees ook:

Brazilië verhoogt veiligheid bij inauguratie Lula na bomdreiging

Brazilië gaat de procedures voor de inauguratieceremonie op 1 januari van de onlangs verkozen president Luiz Inácio Lula da Silva opnieuw onder de loep nemen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden