Brazilië

Bolsonaro blijft vechten tegen de uitslag van Braziliaanse verkiezingen die nog moeten komen

Een aanhanger van Bolsonaro neemt een selfie bij een tank, die deze week als onderdeel van een inderhaast opgetrommelde militaire parade door de hoofdstad reed. Beeld EPA
Een aanhanger van Bolsonaro neemt een selfie bij een tank, die deze week als onderdeel van een inderhaast opgetrommelde militaire parade door de hoofdstad reed.Beeld EPA

President Jair Bolsonaro kreeg vorige week de ene na de andere tegenslag, maar hij blijft proberen de Braziliaanse verkiezingsuitslag van 2022 naar zijn hand te zetten.

Brazilië mag bij de verkiezingen volgend jaar met stemcomputers blijven werken, op de manier zoals dat tot nu toe gebeurt. Vorige week sneuvelde een poging van president Bolsonaro om een grondwetswijziging door het parlement te loodsen, die het mogelijk zou maken bij de verkiezingen van 2022 een papieren afschrift van elke stem verplicht te stellen.

Een paar dagen later kwam ook nog het bericht dat het Hooggerechtshof een onderzoek instelt naar Bolsonaro, omdat de president geheime informatie uit een politie-onderzoek op sociale media gelekt had. Het onderzoek ging over het hacken van een federaal verkiezingshof.

Nietsontziende kruistocht

De rechts-populistische houwdegen Bolsonaro is met een nietsontziende kruistocht bezig om de resultaten van de verkiezingen van volgend jaar bij voorbaat verdacht te maken. Hij roept continu dat daar fraude gepleegd zal worden. Het scenario van die beschuldigingen lijkt rechtstreeks afgekeken van de Amerikaanse president Donald Trump, bij wie Bolsonaro’s zoon, parlementslid Eduardo Bolsonaro, deze week nog op bezoek ging.

Eerder had het Hooggerechtshof al een justitieel onderzoek naar die fraudebeschuldigingen van Bolsonaro goedgekeurd. De president levert er namelijk geen enkel bewijs bij. Het alvast in twijfel trekken van de verkiezingsuitslag lijkt vooral ingegeven door het feit dat hij er in de peilingen slecht voorstaat. Zijn populariteit daalt al jaren gestaag, en als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de linkse oud-president Lula da Silva met gemak winnen.

Hoewel Bolsonaro de ene na de andere nederlaag lijdt, zijn weinigen er gerust op dat hij zich erbij zal neerleggen als hij de verkiezingen verliest. De president gedijt juist bij een atmosfeer waarin hij tegen alles en iedereen kan aanschoppen, en overal vijanden kan ontwaren. Hij dreigt ook de organisatie van de verkiezingen in de war te schoppen. “Of we hebben schone verkiezingen, of we hebben helemaal geen verkiezingen”, riep hij onlangs.

‘Republiqueta de bananas’

Dat Bolsonaro er niet voor terugschrikt de democratische omgangsvormen te overschrijden, bleek toen hij inderhaast een militaire parade optrommelde op de dag van de stemming in het parlement over zijn voorstel. Tanks paradeerden langs het presidentieel paleis, en zetten daarna koers richting het parlementsgebouw. “Belachelijk, grotesk”, twitterde de Braziliaanse journalist Brunno Melo. “Iets voor een bananenrepubliek.”

Eerder dit jaar verving Bolsonaro al de complete legertop. Sindsdien zinspeelt de president, die in interviews zijn bewondering voor de militaire dictatuur tussen 1964 en 1985 nooit onder stoelen of banken heeft gestoken, er graag op dat het leger uiteindelijk zijn bevelen op zal volgen. Of het zo’n vaart zal lopen, betwijfelen de meeste beschouwers van de Braziliaanse politiek.

Lees ook:

In Brazilië is de politieke crisis compleet nu de militaire top is vertrokken

Daags nadat de Braziliaanse president Bolsonaro zijn kabinet op verschillende plekken opschudde, is de hele legertop van het land vertrokken. Opgestapt of weggestuurd?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden