Tsjaad

Boko Haram doodt vele soldaten in Tsjaad en Nigeria

Vluchtelingen bij het kamp Gadala, nabij de grens van Nigeria.  Beeld AFP
Vluchtelingen bij het kamp Gadala, nabij de grens van Nigeria.Beeld AFP

Naast het uitmoorden van dorpen en het ontvoeren van jonge meisjes, richt de Nigeriaanse terroristische organisatie Boko Haram zich in toenemende mate op het aanvallen van legerkampen en soldatenkonvooien.

Erik van Zwam

Begin deze week viel Boko Haram een militaire basis in Tsjaad aan. Na een zeven uur durend vuurgevecht waren er 92 soldaten gedood en tientallen gewond. Zeker 24 legervoertuigen waren uitgebrand toen president Idriss Déby afgelopen dinsdag de verwoesting in ogenschouw nam. “Ik heb aan vele militaire operaties deelgenomen, maar nog nooit zoveel manschappen verloren”, zei hij voor de camera.

Boko Haram ging er na de aanval vandoor met buitgemaakte wapens en munitie in speedboten over het uitgestrekte Tsjaadmeer dat grenst aan Niger, Nigeria en Kameroen.

Niet tegen opgewassen

Ook in Nigeria was Boko Haram deze week actief. In de noordelijke deelstaat Yobe lokten de jihadisten een artillerie-eenheid in een hinderlaag, waarbij ten minste vijftig soldaten om het leven kwamen. De terreurorganisatie gebruikte bij de aanval raket-aangedreven granaten en blies trucks met militairen op.

Dat Boko Haram steeds assertiever wordt, bleek ook al in februari toen strijders de hoofdstad Maiduguri van de Nigeriaanse deelstaat Borno aanvielen, vlak nadat president Muhammadu Buhari van Nigeria er was vertrokken.

De aanvallen duiden op een versterking van Boko Haram, dat de afgelopen jaren zijn aanvallen vooral richtte op het veroveren van dorpen om zijn invloedssfeer te vergroten. Inmiddels voelt de jihadistische strijdgroep zich (net als overigens IS en Al-Qaida) zo sterk dat ze confrontaties met militaire posten en kampen opzoekt – iets iets waar legereenheden in Mali, Burkina Faso, Tsjaad, Niger en Nigeria keer op keer niet tegen opgewassen blijken.

Lees ook:

Boko Haram is weer helemaal terug. Wiens schuld is dat? Iedereen beschuldigt elkaar.

Nigeria kibbelt over wie de schuldig aan de terugkeer van Boko Haram in de deelstaat Borno. Boko Haram manifesteert zich steeds nadrukkelijker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden