Vertrek Boeing
Boeing-topman krijgt bij vertrek 60 miljoen dollar aan vergoedingen mee
De in december vertrokken Boeing-topman Dennis Muilenburg krijgt van het bedrijf ruim 60 miljoen dollar (54 miljoen euro) mee aan compensaties en pensioenvergoedingen. Dat blijkt uit documenten die Boeing opstuurde naar de Amerikaanse toezichthouder.
Het bedrag dat Muilenburg ontvangt, is volgens het bedrijf geen gouden handdruk. Boeing zei in november dat de oud-topman zelf had aangeboden zijn bonus voor 2019 en de opbrengsten uit aandelen op te geven.
De 56-jarige Muilenburg werkte ruim 30 jaar bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer. In de 4,5 jaar die hij aan het roer stond, verdiende hij tientallen miljoenen. Afgelopen maand werd hij gedwongen te vertrekken na de problemen met de 737 MAX, nadat twee toestellen neerstortten. Bij de crashes kwamen in totaal 346 mensen om.
De ongelukken zijn vermoedelijk veroorzaakt door een niet goed werkende sensor in een veiligheidssysteem. Boeing zou op de hoogte zijn geweest van het euvel. Volgens Boeing was het vertrek van Muilenburg nodig om het vertrouwen in het bedrijf te herstellen.
Verantwoordelijkheid nemen
Muilenburg zei onlangs op een bijeenkomst dat hij al tientallen miljoenen dollars aan bonussen en aandelen heeft opgegeven, als signaal dat hij zijn verantwoordelijkheid nam voor de nog altijd onopgeloste problemen bij Boeing.
Muilenberg werd in 2015 benoemd tot ceo, waarna het jarenlang crescendo ging met het bedrijf. De aandelen zijn in de afgelopen 10 maanden echter met 26 procent gedaald doordat de 737 MAX nog altijd aan de grond staat.
Boeing-bestuursvoorzitter David Calhoun zal vanaf aanstaande maandag de functie van ceo overnemen. De 62-jarige Calhoun krijgt een basissalaris van 1,4 miljoen dollar, maar is een bonus van zo'n 7 miljoen dollar in het vooruitzicht gesteld als hij erin slaagt de 737 MAX weer de lucht in te krijgen.
Lees ook:
Boeing verwacht 5 miljard schadevergoeding te moeten betalen aan 737 Max-vergoedingen
Boeing heeft voor het eerst een geldbedrag geplakt op het debacle met het 737 Max-toestel. Om luchtvaartmaatschappijen te compenseren voor hun schade boekt de Amerikaanse vliegtuigbouwer in het tweede kwartaal 4,9 miljard dollar af (na belastingen).
Boeing, een Amerikaans bedrijf met een Nederlands tintje, is geen succesverhaal meer
Vliegtuigbouwer Boeing gold vooral als succesverhaal. De 747 werd de ‘Queen of the Sky’ genoemd, de 737 een kaskraker en een goudmijn. Tot voor kort dan.
Breaking News: Dennis Muilenberg, who ran Boeing during 2 deadly crashes, will leave the company with $62.2 million in stock and pension awards https://t.co/paEEiDWe0Y
— The New York Times (@nytimes) 10 januari 2020