Voorverkiezingen

Bloomberg kwam om de eerste klap uit te delen, maar werd de boksbal in Democratisch tv-debat

Mike Bloomberg tijdens een campagnebijeenkomst vandaag in Salt Lake City. Beeld Getty Images
Mike Bloomberg tijdens een campagnebijeenkomst vandaag in Salt Lake City.Beeld Getty Images

Michael Bloomberg had het zwaar tijdens het Democratische tv-debat woensdag in Las Vegas.

Bas den Hond

Het was voor het eerst dat de ex-burgemeester van New York in zo’n debat mocht aantreden. Hij ontmoette er vijf concurrenten die al negen keer met elkaar hadden gespard en blij leken dat er een nieuwe tegenstander was. En dan nog wel een, observeerde webmagazine Slate, op wie elk van hen kon demonstreren hoe hij of zij eind dit jaar de uiteindelijke vijand om de oren zou slaan, die andere New Yorkse rijkaard die nu de president is.

Senator Elizabeth Warren maakte die vergelijking expliciet toen ze een grove opmerking over een vrouw citeerde (‘een lesbienne met een paardegezicht’) en pas daarna onthulde dat niet Donald Trump, maar Michael Bloomberg dat gezegd had. Althans volgens een boekje met uitspraken dat zijn personeel dertig jaar geleden voor hem samenstelde. “We kunnen niet de ene arrogante miljardair voor de andere inruilen”, concludeerde ze.

Ook de andere kandidaten hadden het vooral op Bloomberg gemunt. Ze bekritiseerden zijn fouilleerbeleid in New York, dat in de praktijk vooral zwarten en latino’s trof. Ze wezen op zijn steun in het verleden voor Republikeinse politici. Ze hekelden dat hij tot nu toe, net als Trump, zijn belastingaangiften van de laatste jaren niet openbaar heeft gemaakt.

Bij al die aanvalsdrift bleef Bloomberg kalm. Maar de tv-kijkers kregen ook niet de superieure manager te zien die ze kennen uit de vele tv- en webadvertenties die hij de afgelopen weken over de VS uitstortte. Die hielpen hem in de peilingen stijgen naar een derde plaats, na senator Bernie Sanders en vlak achter ex-vicepresident Joe Biden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden