Coronabestrijding

Bleekmiddel injecteren? Trumps nieuwste ideetje tegen coronavirus drijft dokters tot wanhoop

Trump geeft uitleg over hoe corona te bestrijden. Beeld Getty Images
Trump geeft uitleg over hoe corona te bestrijden.Beeld Getty Images

Artsen waarschuwen tegen het injecteren van bleekmiddel nu de Amerikaanse president suggereert dat dit kan helpen bij Covid-19.

Seije Slager

Over hydroxychloroquine hoor je Donald Trump ineens niet meer. Tot voor kort greep de Amerikaanse president menig persconferentie aan voor een pleidooi om coronapatiënten te behandelen met dat middel. Een gamechanger, volgens hem.

Een studie naar 368 behandelingen in veteranenziekenhuizen wees eerder deze week echter eerder in omgekeerde richting: patiënten die met het malariamiddel werden behandeld, lijken juist een iets grotere kans op overlijden te hebben. Op donderdag kwamen daar de voorlopige resultaten van een grote klinische test onder zeshonderd patiënten in New York bij. Daar zagen de onderzoekers geen wezenlijk verschil in overlevingskans tussen mensen die wel en niet met het middel werden behandeld.

Diezelfde donderdag greep Trump de resultaten van een andere studie aan om nieuwe theorieën te lanceren over hoe je het virus zou kunnen behandelen. De aanleiding was een studie die de Amerikaanse overheid had laten uitvoeren naar de overlevingstijd van het virus op oppervlakten. Uit die studie bleek dat zonlicht, hitte en desinfecteringsmiddelen de overlevingstijd van het virus flink bekorten.

Trump vertaalde die resultaten meteen naar mogelijke behandelingen. Zou het niet mogelijk zijn, zo speculeerde hij, om ‘het lichaam te raken met een enorm... of het nu ultraviolet of gewoon een heel sterk licht is?’ En hij vervolgde: “Stel dat je dat licht in het lichaam krijgt, door de huid of op een andere manier?”

Sputterende arts

Zijn volgende suggestie deed de haren van veel Amerikaanse artsen pas echt overeind staan. “En ik zie ook hoe desinfecteringsmiddel het virus in een minuut – één minuut maar –uitschakelt. Is er niet iets te bedenken, dat we zoiets ook kunnen doen door het te injecteren? Een soort schoonmaak?”

Trump vroeg Deborah Birx, de arts die als medisch coördinator van de corona-aanpak aanwezig was bij de persconferentie, te reageren op zijn ideeën, maar toen ze begon tegen te sputteren, ontnam hij haar het woord.

Op sociale media regende het vervolgens waarschuwingen van medische experts tegen het injecteren of inhaleren van bleekmiddel. Ook de gezondheidsautoriteiten van de staat Washington deden een officiële waarschuwing uitgaan: “Eet alsjeblieft geen wasmiddelcapsules en injecteer jezelf niet met welk ontsmettingsmiddel dan ook.”

Zulke waarschuwingen zijn onder meer ingegeven door de dood van een man uit Arizona, die vorige maand samen met zijn vrouw een aquariumschoonmaakmiddel innam dat chloroquine bevatte. Volgens zijn vrouw, die de zelfvergiftiging heeft overleefd, verkeerden de twee in de veronderstelling dat het middel hun zou beschermen tegen het coronavirus, omdat er op tv zo veel over werd gepraat.

Artsen in de VS maken zich niet alleen zorgen om de zelfbedachte medicijnen en behandelingen van president Trump, maar ook over de vraag of politieke overwegingen de medische respons op de coronacrisis niet in de weg zitten. Dinsdag werd immunoloog Rick Bright ontslagen als directeur van de overheidsorganisatie die een vaccin ontwikkelt. Volgens Bright zelf komt dat doordat hij intern te veel kritiek had op Trumps promotie van het onbewezen hydroxychloroquine. Trump reageerde gepikeerd op vragen over het ontslag van Bright en beweerde hem niet te kennen.

Bright is niet de enige medische professional die sinds het begin van de crisis op een zijspoor is gerangeerd. Zo kreeg Nancy Messonnier, een hoge functionaris bij de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC, een minder belangrijke functie nadat ze eind februari in het openbaar had gezegd dat Amerikanen zich zouden moeten voorbereiden op een ‘flinke ontwrichting’ van het openbare leven, een uitspraak die met terugwerkende kracht niet erg controversieel lijkt.

Vrijdagavond liet Trump weten dat zijn uitspraken over het injecteren van desinfectiemiddel niet letterlijk genomen moeten worden. Hij bedoelde het naar eigen zeggen sarcastisch.

Lees ook:

Anthony Fauci: de topwetenschapper die er tot nu toe mee weg komt Trump publiekelijk tegen te spreken

Meestal houdt Anthony Fauci gedisciplineerd zijn pokerface in de plooi, als hij tijdens een persconferentie het podium deelt met president Donald Trump. Zoals afgelopen weekend, toen hij weer eens moest balanceren op het dunne koord tussen wetenschap en politiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden