Bitcoindelving

Bitcoinmining brengt Chinese klimaatdoelen in gevaar

Een munt met daarop het bitcoinlogo op het kantoor van Bitonic, een bedrijf dat euro’s omwisselt in bitcoins of andere cryptovaluta. Beeld ANP
Een munt met daarop het bitcoinlogo op het kantoor van Bitonic, een bedrijf dat euro’s omwisselt in bitcoins of andere cryptovaluta.Beeld ANP

China is verantwoordelijk voor zo’n driekwart van de wereldwijde handel in cryptovaluta, maar deze industrie kent ook een prijs: de Chinese klimaatdoelen zijn in gevaar.

De Chinese bitcoinmijnen tasten de Chinese klimaatdoelen aan. Dit meldt het wetenschappelijke tijdschrift Nature in een onderzoek, waaruit ook blijkt dat vanaf april 2020 meer dan 75 procent van de wereldwijde bitcoinoperaties in China plaatsvond.

Bitcoins zijn een cryptovaluta, die wereldwijd als betaalmiddel kunnen worden ingezet. Nieuwe bitcoins kunnen met computers worden ‘gemined’ uit een enorme hoeveelheid data, waar veel rekenkracht voor nodig is. Het delven van de bitcoins vereist veel energie van computers, waardoor de ‘miners’ zich vestigen in gebieden waar elektriciteit relatief goedkoop is, zoals in Chinese regio’s waar veel kolencentrales staan.

Als er geen maatregelen worden genomen, zo stelt het onderzoek, stijgt het energieverbruik van deze industrie naar 297 miljard kilowattuur in 2024, meer dan tweemaal zo veel als het Nederlandse verbruik. In 2024 zullen de Chinese bitcoinminers bijna 131 miljoen ton aan CO2-uitstoot genereren, wat dicht in de buurt ligt van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van Italië of het olierijke Saudi-Arabië.

Klimaatdoelen bedreigd

De bitcoin is überhaupt niet heel milieuvriendelijk. Uit een analyse van de Universiteit van Cambridge bleek dat het bitcoinnetwerk jaarlijks meer dan 121 terawattuur gebruikt. Indien het netwerk één land zou zijn, vindt de hele industrie zich terug in de top 30 wat betreft mondiale elektriciteitsverbruikers.

In september presenteerde China zijn laatste klimaatdoelstellingen. De CO2-uitstoot moet vóór 2030 pieken en in 2060 moet het land klimaatneutraal zijn, maar volgens een van de auteurs van het rapport worden de Chinese klimaatdoelen nu ernstig bedreigd door het delven van bitcoins. “De energie-intensieve activiteit op het gebied van bitcoinmining in China kan snel een bedreiging gaan vormen, die de reductie van CO2-uitstoot in gevaar brengt”, vertelt Wang Shouyang aan The Guardian.

Goedkoper minen met schone energie

Ongeveer 40 procent van de benodigde energie wordt geleverd door vervuilende kolencentrales. Het overige deel draait op hernieuwbare energiebronnen, maar volgens Shouyang zou de regering zich moeten concentreren op een verbetering van het ‘schone’ elektriciteitsnet om een stabiele levering uit deze hernieuwbare bronnen te garanderen. “Aangezien energieprijzen in Chinese regio’s met schone energie lager zijn dan in steenkoolregio’s, krijgen miners zo meer prikkels om te verhuizen naar regio’s met schone energie.”

Binnen China wordt al actie ondernomen om de bitcoinminers te verdrijven. Afgelopen maand kondigde de regio Binnen-Mongolië plannen aan om vanaf eind april een einde te maken aan alle activiteiten op het gebied van bitcoindelving, omdat deze regio er vorig jaar niet in slaagde om aan de Chinese doelstellingen voor energieverbruik te voldoen.

Lees ook:

Verandert China van grootste vervuiler ter wereld in het braafste jongetje van de klas?

China streeft ernaar om in 2060 klimaatneutraal te zijn, maakte president Xi Jinping eind september bekend tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hoe realistisch zijn de beloftes van China?

Azië klimaatneutraal? Dit zijn de beloftes van Japan, Zuid-Korea en China

China, verantwoordelijk voor de meeste CO2-uitstoot, stelde voor het eerst een concreet klimaatdoel voor later deze eeuw. Andere Aziatische landen volgden en voegen zich bij een groeiende groep landen die klimaatneutraal willen worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden