Forensisch onderzoek na een steekincident in het centrum van Birmingham.

Aanval

Birmingham snapt niets van steekpartijen, politie nog steeds naar dader op zoek

Forensisch onderzoek na een steekincident in het centrum van Birmingham.Beeld EPA

Terwijl de politie met alle middelen op zoek was naar de dader, probeerden de inwoners van het Britse Birmingham zondag de hele dag te begrijpen wat er ’s nachts was gebeurd. Er had zich een ‘groot incident’ voorgedaan, zo zei de politie. Mensen waren dood- of neergestoken, midden in de nacht. Maar hoewel menigeen als eerste dacht aan terrorisme, werd juist dat door de politie ontkend. Die zag daarvoor geen enkele aanleiding. Net zomin als het terrorisme geweest kon zijn, was de dader een overduidelijk verwarde man, of was het bende-geweld.

Wat dan wel de achtergrond zou kunnen zijn, dat werd zondag in ieder geval niet opgehelderd. Een wraakactie in de relationele sfeer leek ook onwaarschijnlijk. Het enige wat bekend was, was dat een man schijnbaar lukraak op mensen had ingestoken, eerst in het centrum en later verder in het zuiden van de stad. Eén slachtoffer stierf, een man en een vrouw werden levensbedreigend geraakt en vijf anderen raakten licht gewond.

Sommigen speculeerden dat de dader wellicht iets tegen homo’s had, omdat de eerste steken werden uitgedeeld op de grens van Chinatown en Gay Village, het uitgaansgebied waar op zaterdagavond veel lhbt-ers samenkomen.

Maar de politie zei ook dat er geen enkel bewijs was voor die theorie, zelfs al voordat ze de dader hadden kunnen vinden. De hele dag was de complete politiemacht naar hem op zoek, vooralsnog zonder het publiek een beschrijving te geven van de man naar – en voor wie – ze moesten uitkijken. Getuigen werden wel opgeroepen zich te melden en eventuele camerabeelden met de politie te delen.

In koelen bloede en schijnbaar onbewogen

Volgens de politie lijkt het erop dat de dader zijn slachtoffers willekeurig koos, omdat die weinig met elkaar gemeen hadden. Bevond het eerste slachtoffer zich nog in de homo-uitgaansscene, het tweede slachtoffer was op een volstrekt andere plek en die leek weer in geen enkel opzicht op het derde en het vierde slachtoffer.

Ooggetuigen vertelden de media dat ze een man zagen die in koelen bloede op zijn slachtoffers instak. Schijnbaar onbewogen duwde hij het mes in halzen en buiken, soms meerdere keren. Dan liep hij weer verder.

Zondag was de dader nog niet gevonden. De politie zei naar hem op zoek te zijn tot in de riolen van de stad, maar raadde de burgers van Birmingham aan om voorlopig even binnen te blijven. Dat is een advies dat ze er vaker hebben gehoord, want Birmingham kampt met steeds opnieuw oplaaiende coronavirushaarden, zoals vorige week nog bij een asielzoekerscentrum in de stad.

Lees ook:

Brexit in Birmingham: ‘Mensen zijn niet racistisch, maar wel jaloers’

In Birmingham komt alles samen: post-industriële armoede, migratie en een enorme diversiteit. Er zijn witte wijken die een zo hard mogelijke brexit willen, maar de stad is ook de zetel van de Britse auto-industrie, die het na vertrek uit de EU hard te verduren krijgt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden