ReportageCorona in India

Binnenblijven is moeilijk in een eenkamerwoning in Delhi

Mohammed Safiq (r) net buiten de wijk Jal Vihar met zijn fiets taxi. Beeld Aletta André

Een lockdown brengt in ontwikkelingslanden extra uitdagingen met zich mee. Neem India. Thuiswerken is lastig maar er moet toch brood op de plank. 

In India gaan vanaf maandag 75 van de 720 districten op slot, inclusief de hoofdstad Delhi. Er geldt een samenscholingsverbod en alleen essentiële diensten mogen doorwerken.

Vijay (24), een achternaam heeft hij niet, is bezorgd. De laptopwinkel waar hij werkt gaat de komende tien dagen dicht. “Voor die periode krijg ik mijn salaris. Maar als het langer gaat duren, dan verwacht ik niet dat mijn baas me zal blijven betalen.”

De meeste van Vijays buren, in het sloppenwijkje Jal Vihar naast een spoorbaan in het zuiden van Delhi, vrezen hetzelfde. Veel vrouwen werken als huishoudster bij middenklassegezinnen en mannen als chauffeur, autowasser of kantoorklerk. “Tot nu valt het mee met het coronavirus in India”, zegt Ayappan (23), zijn enige naam, die zo’n 150 euro per maand verdient in een kledingwinkel. “Maar als het virus zich verder verspreid zal alles voor langere tijd dichtgaan. En dan ­komen wij, arme mensen, zonder ­inkomen te zitten.”

Hoewel het aantal bekende besmettingen nog onder de vierhonderd ligt, stijgt het elke dag, en omdat er beperkt getest wordt zijn er vermoedens dat het werkelijke aantal een stuk hoger ligt. Een volledige lockdown afdwingen brengt in ontwikkelingslanden als India extra uitdagingen met zich mee.

Dood van de honger

De premier van Pakistan, Imran Khan, verwoordde het dilemma ­vorige week pregnant: “Als we onze steden afsluiten, dan lijden mensen daaronder. Aan de ene kant redden we ze van het coronavirus, maar aan de andere kant gaan ze dood van de honger.”

De premier van India, Narendra Modi, besloot daarom zondag de wateren te testen. Hij had in een live toespraak op televisie alle 1,3 miljard Indiërs opgeroepen die dag binnenshuis te blijven – tenzij ze in heel essentiële beroepen werken, zoals de zorg. “Dit is het moment om te zien hoe goed India is voorbereid om een wereldwijde pandemie als het coronavirus te bestrijden.”

De oproep kon op sociale media op enthousiaste reacties rekenen, en allerlei grote bedrijven lieten hun steun blijken. In de hoofdstad gaf dit zondag een surrealistische aanblik. Markten waar het gewoonlijk wemelt van de mensen waren uitgestorven, net als de autowegen en populaire openbare parken, op daklozen en fotografen na. Het succes gaf de regering moed de lockdown met tien dagen te verlengen in alle districten waar mensen met het coronavirus zijn besmet. De grenzen van deze districten worden ook afgesloten.

Gemeenschappelijke kraan en toilet

Vlak buiten Jal Vihar staat Mohammed Safiq met zijn fietsriksja. “Ja, ik probeer het toch. Als ik een klein beetje geld verdien, dan zou mij dat helpen. Maar ik heb vandaag nog geen enkele passagier gehad.” Safiq verdient op een goede dag omgerekend 5 euro, na het aftrekken van de huur die hij voor zijn riskja betaalt. Het meeste stuurt hij naar zijn vrouw en kinderen in het dorp waar hij vandaan komt. “Maar de afgelopen week was het al zo’n 70 procent minder. Veel anderen zijn daarom al terug naar hun dorp gegaan. Ik had hetzelfde willen doen, maar nu rijden de treinen niet meer.”

In Jal Vihar zitten de mensen wel als vanouds op de stoep. De huizen in de wijk bestaan meestal uit een enkele kamer onder een golfplaten dak en dat is nogal krap wanneer alle kinderen, ooms en tantes thuis zijn. “Als we een meter afstand houden, is het goed, toch?”, zegt Vijay, hoewel hij erkent dat dit in het smalle straatje moeilijk is wanneer er meer dan twee mensen buitenshuis staan.

Maar de hele dag binnenshuis blijven is onmogelijk – helemaal voor wie regelmatig zijn handen wil wassen. Vijay wijst in de richting van het sanitaire blok waar Ayappan net met een emmer kleding en waspoeder naartoe loopt. De honderd inwoners delen de kraan en toiletten met elkaar.

Vijay hoopt niet dat dit een permanente situatie wordt. “Maar als de regering dit besluit, voor onze gezondheid, dan is het niet anders.” Vijays moeder Jaya, een huishoudster, gelooft nog niet dat haar inkomen wordt bedreigd. “Gaan de mensen dan zelf hun huizen schoonmaken? Dan moet het wel heel erg worden, toch?”

Lees ook:

Van koeienurine tot bleekmiddel: de gekste (niet-werkende) middelen tegen het coronavirus.

Van koeienurine tot bleekmiddel – her en der in de wereld worden de gekste kuren tegen het coronavirus gepropageerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden