Maatregelen VS

Bijna driekwart van nieuwe besmettingen in de VS veroorzaakt door omikron

In New York staan er lange rijen voor de verschillende testcentra in de stad.  Beeld Getty
In New York staan er lange rijen voor de verschillende testcentra in de stad.Beeld Getty

Net als in de rest van de wereld gaat de verspreiding van omikron in de VS hard. President Joe Biden kondigt enkele nieuwe maatregelen aan.

Trouw Redactie Buitenland

De verspreiding van omikron gaat hard in de Verenigde Staten: volgens cijfers van de CDC, de landelijke gezondheidsautoriteit, is 73 procent van de nieuwe infecties vorige week veroorzaakt door de nieuwe variant. Hiermee is deze nu de dominante variant in het land, slechts twintig dagen nadat de eerste omikronbesmetting in de VS ontdekt werd. In één week is het aantal geregistreerde besmettingen met omikron bijna verzesvoudigd.

In sommige gebieden is het percentage omikronbesmettingen nog hoger dan het landelijke gemiddelde. Zo schat het CDC dat meer dan 90 procent van nieuwe besmettingen in New York veroorzaakt worden door de nieuwe variant.

President Joe Biden kondigde dinsdag nieuwe maatregelen aan die de snel toenemende coronabesmettingen moeten afremmen. Zo zullen er 500 miljoen gratis sneltesten beschikbaar worden gemaakt voor burgers, worden er duizend militaire artsen en verpleegkundigen ingezet om bij te springen bij overbelaste ziekenhuizen en zullen er door het hele land extra testcentra worden opgezet. Ook heeft Biden het bureau voor rampenbestrijding, Fema, de opdracht gegeven om samen met ziekenhuizen plannen te maken om de capaciteit uit te breiden.

Lees ook:

Is omikron een weg uit de pandemie? 12 vragen en antwoorden over de nieuwe mutatie

Onze wetenschapsredactie zet de meeste prangende vragen van lezers en de redactie op een rij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden