Sterfte

Bijna 5000 coronadoden minder in Verenigd Koninkrijk door nieuw telsysteem

Mensen dragen mondkapjes in LondenBeeld EPA

Door een nieuwe manier van tellen in Engeland is het dodental door het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk naar beneden bijgesteld. 

Meldden de Britse autoriteiten eerder nog dat meer dan 46.000 mensen waren overleden aan het virus, volgens de nieuwe officiële cijfers zijn dat er nu 41.329.

In Engeland werd voorheen elke patiënt die een positieve uitslag had gekregen op een coronatest en vervolgens overleed opgenomen in het officiële coronasterftecijfer. Daarbij maakte het niet uit wat de exacte doodsoorzaak was. Dat was anders in de andere landen die samen het Verenigd Koninkrijk uitmaken. In Wales, Schotland en Noord-Ierland werden patiënten alleen in de officiële overlijdensstatestieken opgenomen als ze minder dan vier weken na de positieve testuitslag overleden. 

Nadat wetenschappers van Oxford hun zorgen uitten over die verschillende manieren van tellen, werd de methode ook in Engeland aangepast zodat alleen wie binnen 28 dagen na het vaststellen van een coronabesmetting overlijdt ook als een coronasterfgeval zal meetellen.

Onderschatting voorkomen

Professor John Newton, directeur gezondheidsverbetering bij de publieke gezondheidsdienst van Engeland zei: “De manier waarop we overlijdensgevallen tellen onder mensen met Covid-19 in Engeland was oorspronkelijk gekozen om een onderschatting van het aantal overlijdens door toedoen van het virus in de vroege stadia van de pandemie te voorkomen.” Volgens hem is het echter nu belangrijk om over te gaan op een eenduidige methode van tellen, omdat het “cruciale informatie zal geven over recente trends en de algemene sterftelast”.

‘Onwetenschappelijk’

Tegenover de BBC prees professor Keith Neal, emiritus hoogleraar epidemiologie aan de Universiteit van Nottingham de beslissing om de telmethode in Engeland aan te passen. Hij noemde de manier waarop Engeland eerst telde, waarbij iemand altijd blijft gelden als een coronasterfgeval, ook wanneer de patiënt al hersteld was ‘onwetenschappelijk’. “Nu het aantal Covid-sterfgevallen afneemt sterft een aantal herstelde patiënten, vooral de zeer oude en degenen met ernstige onderliggende aandoeningen, aan andere aandoeningen, en niet aan Covid-19”, zei Neal tegen de BBC.

Door de verandering in telmethode in Engeland, valt het totale dodental in het Verenigd Koninkrijk maar liefst twaalf procent lager uit. Desondanks behoort het Verenigd Koninkrijk tot de zwaarst getroffen landen ter wereld.

Lees ook: 

Het is om meerdere redenen lastig om puur positief te kijken naar Boris Johnsons Twitter-filmpje

 Sowieso is het moeilijk niet in de lach te schieten wanneer Johnson enige seconden in slow motion wordt getoond, deinend als een jonge god uit ‘Baywatch’, alsof we hem anders niet zouden kunnen bijhouden met onze ogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden