Salmonella

Bijna 200 salmonellagevallen door kip, ook een zieke in Nederland

Werknemers verwerken kippen in een pluimveefabriek in Fremont, Nebraska, 12 december 2019.  Beeld AP
Werknemers verwerken kippen in een pluimveefabriek in Fremont, Nebraska, 12 december 2019.Beeld AP

Zeker 140 mensen in Europa hebben het afgelopen jaar het salmonella-virus opgelopen door broodjes kip, waarschijnlijk afkomstig van een vleesverwerker in Estland. Mogelijk gaat het om 196 mensen. Negentien van hen belandden in het ziekenhuis en in Groot-Brittannië is iemand daardoor overleden. In Nederland is één geval vastgesteld.

ANP

De Europese gezondheidsdienst ECDC meldt dat de besmettingsgolf waarschijnlijk komt door kant-en-klare kip of vers kippenvlees, bijvoorbeeld in broodjes en wraps. De meeste besmette mensen zeiden tijdens het brononderzoek dat ze een paar dagen ervoor broodjes kip hadden gegeten. De bron zou een vleesverwerker in Estland zijn.

In het Verenigd Koninkrijk zijn 81 salmonellabesmettingen vastgesteld. In Finland zijn zeker 42 gevallen gemeld, maar er zijn ook 47 mogelijke infecties, dus het totale aantal kan oplopen tot 89. Ook in Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Ierland, Estland en Israël zijn mensen ziek geworden.

Eerder dit jaar was er een salmonella-uitbraak door kinderchocola. Daardoor werden meer dan 400 mensen ziek, vooral kinderen onder de 10 jaar.

Salmonella is een bacterie die kan voorkomen in levensmiddelen, zoals vlees en zuivel. Als mensen er een infectie mee oplopen zijn de klachten meestal mild, maar bij ouderen en jonge kinderen kan een darminfectie ernstiger verlopen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden