Klimaat

Biden zet oorlogswet in om zonne-energie in de VS aan te jagen

null Beeld EPA
Beeld EPA

De Amerikaanse president Joe Biden neemt maatregelen om de zonne-energiesector in de Verenigde Staten een boost te geven.

Redactie Trouw

Biden wil daarmee de projecten voor duurzame energie in het land, die zijn vastgelopen door een handelsgeschil met China, nieuw leven inblazen en de binnenlandse productie van zonne-energie versterken.

Biden is van plan een beroep te doen op de zogeheten Defense Production Act om ondersteuning te bieden voor in de VS gemaakte zonnepanelen, melden ingewijden. Eerder zette de president deze oorlogswet al in om het tekort aan babymelkpoeder in het land aan te pakken. De details van het plan worden naar verwachting mogelijk maandag al bekendgemaakt. De president wil er daarmee voor zorgen dat de klimaatinspanningen van de VS minder afhankelijk zijn van buitenlandse leveranciers.

Tegelijkertijd zal de president de komende twee jaar geen nieuwe importtarieven op apparatuur voor zonne-energie invoeren zodat binnenlandse projectontwikkelaars in het buitenland gemaakte apparatuur kunnen blijven gebruiken terwijl ze de productie in eigen land opvoeren. De tarieven op apparatuur voor zonne-energie waren juist ingevoerd omdat de binnenlandse producenten moeite hebben om te concurreren met goedkopere producten uit China.

Lees ook:
Heropening fabriek moet einde maken aan nijpend tekort aan babymelk in VS

Om het historische tekort aan babymelk op te lossen, activeerde de Amerikaanse president Joe Biden een oorlogswet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden