Olie

Biden wil relatie met bondgenoot Saoedi-Arabië ‘herevalueren’ na productieverlaging OPEC+

De Amerikaanse president Biden met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, eerder dit jaar. Beeld AFP
De Amerikaanse president Biden met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, eerder dit jaar.Beeld AFP

De beslissing van de OPEC+-landen om de olieproductie te verlagen, zet de relaties tussen de VS en Saoedi-Arabië opnieuw onder druk. De VS is bereid om de betrekkingen met zijn traditionele bondgenoot te ‘herevalueren’, zo meldt het Witte Huis dinsdag.

Redactie Trouw

De olie-exporterende landen en hun bondgenoten, die zich verenigd hebben in OPEC+, hebben vorige week aangekondigd dat ze de productie vanaf november zullen beperken. Op die manier hopen ze de dalende olieprijzen een halt toe te roepen. Onder deze landen bevinden zich, naast Saoedi-Arabië, onder meer ook Iran, Irak, Koeweit, Venezuela en Algerije.

De VS houden Saudi-Arabië grotendeels verantwoordelijk voor de aanstaande productieverlaging en willen daarom de verhoudingen met Riyad nu heroverwegen. “President Joe Biden is bereid om samen met het Congres na te denken over de manier waarop die relatie er in de toekomst uit moet zien”, zei John Kirby, de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad dinsdag tegen CNN.

Senatoren van Bidens Democratische partij hadden naar aanleiding van de aankondiging van OPEC+ opgeroepen de militaire samenwerking met Saoedi-Arabië stop te zetten. Ze stelden dat de Saoedi-Arabië met de productieverlaging indirect Rusland steunt in de oorlog tegen Oekraïne. Rusland kan door de westerse sancties minder olie exporteren en is dus gebaat bij een hogere prijs.

Omstreden bezoek

Tijdens zijn verkiezingscampagne noemde Biden Soedi-Arabië nog een ‘paria’ vanwege de moord op journalist Jamal Khashoggi in 2018. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten zat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman achter de dood van de journalist, die in de VS woonde en werkte.

Toch bracht Biden in juli een bezoek aan Soedi-Arabië. Hij kreeg daarvoor felle kritiek in eigen land. Biden werd onder meer verweten de mensenrechtenschendingen in Saoedi-Arabië te negeren in ruil voor lagere olieprijzen. Hij zegt zelf mensenrechten ter sprake te hebben gebracht in een gesprek met Bin Salman, maar de kroonprins ontkent dit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden