Verenigde Staten

Biden wil kiesrecht Amerikanen beter beschermen met nieuwe wet

De Amerikaanse president Joe Biden. Beeld AFP
De Amerikaanse president Joe Biden.Beeld AFP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag in Georgia aangekondigd dat hij er alles aan zal doen om een voorgestelde hervorming van het Amerikaanse kiesrecht goedgekeurd te krijgen. De wetswijziging moet de toegang tot de stembureaus beschermen voor minderheden en in het bijzonder voor zwarte Amerikanen.

Redactie

In Georgia en andere overwegend Republikeinse staten bestaan oudere en ook nieuwere wetten die het deze mensen moeilijker maken te stemmen, bijvoorbeeld door stembureau's in arme wijken te sluiten en openingsuren van stembureau's te verkorten zodat mensen minder tijd hebben om te gaan stemmen. Ook wordt stemmen per brief er ingeperkt.

“Ik zal uw stemrecht en onze democratie verdedigen tegen vijanden van binnen- en buitenaf", zei Biden tijdens een speech in Atlanta, in de staat Georgia. Om de hervorming erdoor te krijgen, moet ook naar de regels van de Senaat gekeken worden, vindt Biden. Problematiek rondom stemmen is volgens de president de grootste test voor de Amerikaanse democratie sinds de Burgeroorlog.

Het bezoek aan Georgia volgt minder dan een week na Bidens pleidooi voor de democratie en tegen zijn Republikeinse voorganger Donald Trump, tijdens de eerste ‘verjaardag’ van de bestorming van het Capitool.

Hervormingen

Met zijn uitspraken schaart Biden zich formeel achter een hervorming die de voorwaarden moet vastleggen waarbinnen het stemrecht kan worden uitgeoefend: van de inschrijving in de kiesregisters over de stemming per brief of de verificatie van de identiteit tot het tellen van de stemmen. In veel zuidelijke staten werd er gemorreld aan deze criteria, vooral bedoeld om zwarte Amerikanen het stemmen moeilijker te maken.

“Ik steun het veranderen van de regels van de Senaat zodat vermeden wordt dat een minderheid van de senatoren acties rond het stemrecht blokkeert”, aldus de president. Hij streeft ook naar een afschaffing van de filibuster, waardoor de minderheid ervoor kan zorgen dat zestig senatoren nodig zijn om te kunnen stemmen over een wetsvoorstel. Hij doet die aanbeveling ‘na een zorgvuldige afweging’, maar ‘erkent dat het fundamentele recht op een stem een recht is waaruit alle andere rechten voortkomen’.

Biden riep het Congres dan ook op om de ‘Freedom to Vote Act’ goed te keuren. “We zullen zwart geld uit de politiek halen, de districten eerlijker op de kaart zetten en een einde maken aan partijdige gerrymandering.”

Door gerrymandering kan de partij aan de macht in een staat om de zoveel jaar de grenzen van de kiesdistricten hertekenen. Daarbij wordt alles in het werk gesteld om een bepaalde politieke partij of kandidaat te bevoordelen. Vaak zodat de oppositie - ook al vormt die een numerieke meerderheid in de regio - onmogelijk kan winnen in de districten.

De Democratische Senaatsleider Chuck Schumer liet dinsdag weten dat de Senaat woensdag al kan stemmen over de hervorming van Biden. De kans is echter klein dat de Republikeinen hierin mee zullen gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden