AnalysePresidentsverkiezingen

Biden versus Trump: het warhoofd neemt het op tegen de schreeuwlelijk

De Democratische kandidaat Joe Biden (links) neemt het bij de presidentsverkiezingen in november op tegen Donald Trump.Beeld AP

Het is eindelijk officieel: Joe Biden neemt het in november op tegen Donald Trump. Wat staat er op het spel in de campagne?

Bij Fox News verkneukelen ze zich al, nu Bernie Sanders uit de race is gestapt en de 77-jarige Joe Biden het in november voor de Democraten moet gaan doen. “Is Joe Biden echt klaar om dit land te leiden?”, vroeg presentator Tucker Carlson zich vilein af. “Kan hij zijn auto terugvinden in een parkeergarage van drie verdiepingen? Verdwaalt hij niet al in een saladebuffet?” Gevolgd door een fragment, waarin Biden een antwoord tot een onnavolgbare woordensalade verhaspelt.

Sommige aanhangers van Bernie Sanders konden op sociale media enige geamuseerdheid over dat fragment niet onderdrukken. Het illustreert zo mooi twee manieren waarop de campagne van Trump straks Biden wil bestrijden: verdeeldheid zaaien bij de Democraten en vraagtekens plaatsen bij de capaciteiten van Biden. Trump noemt hem ‘Sleepy Joe’, omdat hij soms niet meer de scherpste lijkt.

Niet alleen verschillende karakters

Tegenover de pesterige toon van Trump, zal Biden een boodschap van nationale eenheid zetten. Op eenheid in zijn eigen partij zet hij vast ook in. “Ik hoor jullie”, verzekerde hij de fans van Sanders, die een flink linkser beleid voorstaan. Die verschillen in toon weerspiegelen de karakters van de twee heren, maar ook de inhoudelijke strategieën om verschillende kiezersgroepen aan zich te binden.

Want Trump weet wel ongeveer wie zijn kiezers zijn. Hij moet ze wel nog naar de stembus krijgen. Bij de tussentijdse verkiezingen van 2018, waar de Democraten een goede slag sloegen, kwamen 9 miljoen Trump-stemmers uit 2016 niet opdagen. Die moeten weer gemobiliseerd worden, op zijn Trumps, door vijandbeelden op te roepen.

Hij kan in ieder geval rekenen op conservatieve christenen, die in hem een bondgenoot zien die traditionele Amerikaanse waarden beschermt. Daarnaast won hij in 2016, doordat de witte arbeidersklasse, van oudsher Democratisch, Hillary Clinton niet zag zitten, en overliep. Als derde groep zijn er nog de ‘traditionele’ Republikeinen, die voor een kleine overheid zijn, en de handelsoorlogen van Trump met lede ogen aanzien, maar een Democraat in het Witte Huis toch echt een brug te ver vinden.

De arbeiders terugwinnen

Biden was vicepresident onder Barack Obama en presenteert zichzelf als diens natuurlijke opvolger. Obama smeedde destijds een coalitie van zwarte kiezers en witte arbeiders. In de Democratische voorverkiezingen bleek al dat veel zwarte kiezers op Bidens hand zijn. De uitdaging voor hem is dus om de arbeiders terug te winnen. Peilingen, als ze op dit moment al iets zeggen, geven aan dat hij daar beter in slaagt dan Clinton destijds.

Er is nog een ander pad. Biden is ook populair bij de gematigde, burgerlijke kiezers in de voorsteden, die van oudsher op de Republikeinen stemden, maar Trump een schreeuwlelijk vinden. De Democraten dankten veel overwinningen bij de verkiezingen van 2018 aan die kiezers.

Politiek fossiel

Toch heeft Biden ook problemen. Obama had jeugdig elan, maar de meeste Democratische kiezers onder de veertig hebben niets met Biden, die ze als een politiek fossiel uit een ander tijdperk beschouwen. Hij moet maar hopen dat ze uit weerzin tegen Trump op hem stemmen, als het niet uit enthousiasme over hemzelf is.

En dan is er natuurlijk nog het coronavirus. We weten nog niet of de verkiezingen straks enigszins normaal doorgang kunnen vinden, maar wel dat de campagnes anders zijn dan ooit. Biden heeft nog geen goed gevulde campagnekas, en zou nu eigenlijk druk fondsen moeten werven, maar hij zit noodgedwongen thuis. En Trump ontleent vaak een soort primaire energie aan de rally’s met zijn aanhangers; die heeft hij allemaal moeten annuleren.

Op dit moment is de aanpak van de coronacrisis in de VS nogal een chaos. En als dat niet snel verbetert, kunnen deze verkiezingen ook gewoon een referendum over het crisismanagement van Trump worden.

Lees ook:

Zelfs met zijn nieuwe webcam moet Joe Biden vechten voor aandacht

Nu de Democratische presidents­kandidaten thuis moeten blijven, is Joe Biden (77) aan de slag gegaan met webcams en podcasts. Dat lukt hem met vallen en opstaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden