Israël-Palestina

Biden spreekt zorgen uit over burgerslachtoffers Gaza, Iran steunt Hamas

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

De Amerikaanse president Joe Biden heeft tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn zorgen uitgesproken over de burgerslachtoffers in Gaza.

Netanyahu verzekerde Biden ervan dat het Israëlische leger er alles aan doet om geen mensen te raken die niet betrokken zijn bij Hamas en andere strijdgroepen in de Gazastrook.

De twee spraken elkaar telefonisch nadat een Israëlische raket een gebouw had neergehaald met kantoren van onder meer persbureau Associated Press en nieuwszender al-Jazeera. Israël had kort voor de aanval gewaarschuwd dat iedereen het gebouw moest verlaten. Over mogelijke slachtoffers is nog niets bekend. Volgens Netanyahu zijn “degenen die niet betrokken waren geëvacueerd”. Hij bedankte de president voor de steun van de VS voor “ons recht om ons te verdedigen”.

Biden liet in een verklaring weten de “willekeurige aanvallen op dorpen en steden in Israël” te veroordelen en bevestigde opnieuw Israëls recht op zelfverdediging. Hij wees op het “tragische” levensverlies onder Israëlische en Palestijnse burgers en het belang van het beschermen van journalisten.

Mahmoud Abbas

Biden sprak ook met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Het was hun eerste gesprek sinds de Amerikaanse president in januari aantrad. Volgens de woordvoerder van Abbas was het een “belangrijk” telefoongesprek, zonder details te geven. Biden heeft een gezant naar de regio gestuurd die moet proberen de rust terug te brengen.

Biden had het met zowel Netanyahu als Abbas over de gewelddadige confrontaties in Jeruzalem en op de Westbank. Hij sprak steun uit voor stappen die Palestijnen in staat moeten stellen “waardig, veilig en vrij” te leven. De Amerikaanse president zei nog maar eens achter een tweestatenoplossing te staan en praatte beide leiders bij over de manieren waarop de VS verbetering in de situatie proberen te krijgen.

Ook buitenlandchef Josep Borrell van de Europese Unie probeert via zijn contacten de “extreem zorgwekkende situatie in Israël/Palestina te de-escaleren. Het geweld moet stoppen”, aldus Borrell. Hij heeft de EU-gezant voor het vredesproces in het Midden-Oosten, de Nederlander Sven Koopmans, gevraagd nauw samen te werken met gezanten van de VN, de VS en Rusland. De vertegenwoordiging van China bij de Verenigde Naties liet weten dat het beëindigen van het geweld een “topprioriteit” is.

VN-chef ‘diep verontrust’ over aanval op mediagebouw

Secretaris-generaal António Guterres is “diep verontrust over de vernietiging door een Israëlische luchtaanval vandaag van een hoog gebouw in Gazastad waar de kantoren van verschillende internationale mediaorganisaties waren gevestigd”, zei zijn woordvoerder, Stephane Dujarric, in een zaterdag afgegeven verklaring.

Hij is ook “ontzet” door het “toenemende aantal burgerslachtoffers, waaronder de dood van tien leden van dezelfde familie, onder wie kinderen, als gevolg van een Israëlische luchtaanval gisteravond”, vervolgde Dujarric. “De secretaris-generaal herinnert alle partijen eraan dat elke willekeurige aanval op burger- en mediastructuren in strijd is met het internationaal recht en koste wat kost moet worden vermeden”, zei hij.

De Amerikaanse minister van Israël-Palestijnse Zaken Hady Amr voert zondag gesprekken met Israëlische leiders voordat hij Palestijnse functionarissen ontmoet om “duurzame kalmte” te zoeken, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De VN-Veiligheidsraad komt zondag bijeen om het geweld te bespreken.

Iran geeft steun aan Hamas

Iran heeft de Palestijnse beweging Hamas zijn steun toegezegd in het conflict met Israël rond de Gazastrook. In een telefoontje met Hamas-leider Ismail Haniyeh verzekerde de commandant van de al-Quds Brigade, generaal Esmail Qa’ani, de Palestijnse beweging van zijn volledige steun, zo berichten Iraanse staatsmedia.

Haniyeh zou Iran hebben bedankt voor die steun en verklaarde volgens de nieuwszender al-Alam dat de strijd tegen Israël niet alleen die van Hamas is, maar die van de hele islamitische wereld.

Eerder had de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken nog op de valreep een voor zaterdag gepland bezoek aan Oostenrijk geannuleerd nadat de regering in Wenen aan verschillende van haar gebouwen de Israëlische vlag had gehesen. Tijdens dat bezoek zou het vooral zijn gegaan over de in Wenen lopende onderhandelingen rond de verlenging van de nucleaire deal die in 2015 met Iran werd afgesloten.

Iran beschouwt Israël als zijn aartsvijand en steunt anti-Israëlische verzetsgroepen, waaronder Hamas en de Islamitische Jihad in Gaza, en de Hezbollah-militie in Zuid-Libanon. Teheran had eerder deze week al “de brutale en wrede misdaden van Israël tegen de Palestijnen” krachtig veroordeeld, maar verder houdt het land zich in het huidige conflict op de achtergrond. Waarnemers denken dat dit onder andere te maken heeft met het feit dat Iran de nucleaire onderhandelingen niet op het spel wil zetten. Teheran zou graag zien dat de Amerikaanse sancties, die de Iraanse economie de afgelopen twee jaar in een grote crisis hebben gestort, worden opgeheven.

Sinds begin deze week zijn ongeveer 148 Palestijnen omgekomen in de Gazastrook, onder wie 41 kinderen. Israël heeft tien doden gemeld, van wie twee kinderen. Het geweld laaide op na rellen bij de al-Aqsamoskee in reactie op de dreigende uitzetting van Palestijnse gezinnen uit een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem. Ook op de Westelijke Jordaanoever zijn Palestijnen gedood.

Lees ook:

Een grondoffensief zou voor Netanyahu politiek gezien bijzonder risicovol zijn

Sinds donderdag hangt er al een mogelijk grondoffensief van het Israëlische leger in de Gazastrook boven de markt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden