Spionage

Biden kondigt mogelijke reactie aan op Chinese ballon

De vermeende Chinese spionageballon.  Beeld ANP / EPA
De vermeende Chinese spionageballon.Beeld ANP / EPA

De Verenigde Staten gaan mogelijk actie ondernemen tegen de Chinese ballon die boven het land vliegt.

ANP

“We zullen er zorg voor dragen”, zei president Joe Biden op de vraag of de ballon zou worden neergehaald, zonder in details te treden.

Zijn regering overweegt om de ballon neer te halen als die de Atlantische Oceaan heeft bereikt, melden Amerikaanse media op basis van bronnen rond het Witte Huis. De overblijfselen van de ballon kunnen dan uit zee worden gehaald. Na de ontdekking afgelopen week is al overwogen de ballon ter grootte van drie bussen neer te schieten, maar Biden volgde een advies om dat niet te doen. Brokstukken zouden op de grond schade kunnen aanrichten.

De VS zien de vermeende spionageballon die zich inmiddels boven North-Carolina bevindt als een schending van het Amerikaanse luchtruim. China betreurt het incident en zegt dat de ballon door overmacht uit koers is geraakt. Het luchtschip, zoals Beijing het noemt, zou vooral meteorologische doeleinden zijn bedoeld, maar volgens Washington bevat de ballon allerlei surveillanceapparatuur.

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft wel zijn geplande bezoek aan China uitgesteld, omdat de kwestie de dialoog tussen de twee wereldmachten te veel zou bepalen. China zegt zich strikt aan de internationale regels te hebben gehouden. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft in een telefoongesprek met Blinken besproken “hoe je kalm en professioneel met onbedoelde incidenten om kunt gaan”.

Lees ook:
China stuurde wel vaker een ballon naar de VS

Een enorm gevaarte boven de Verenigde Staten doet de toch al gespannen relatie tussen de VS en China geen goed.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden