Gebroken verkiezingsbelofte

Biden keurt enorm olieboorproject in Alaska goed

Een boorplatform op een van de voorgestelde boorlocaties in Alaska. Beeld AP
Een boorplatform op een van de voorgestelde boorlocaties in Alaska.Beeld AP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een olieboorproject in Alaska ter waarde van 7 miljard dollar goedgekeurd. Dat meldde het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse zaken maandag.

Redactie Trouw

Het besluit van Biden betekent een breuk met zijn verkiezingsbelofte, tot groot ongenoegen van milieuorganisaties. “Het bevorderen van de ontwikkeling van schone energie heeft geen zin als we bedrijven blijven toestaan te plunderen en te vervuilen zoals ze willen”, zei Wenonah Hauter, uitvoerend directeur van Food & Water Watch. Enkele organisaties zijn van plan om het project alsnog te verhinderen door middel van een rechtszaak.

De lokale autoriteiten en de plaatselijke olie-industrie reageren juist enthousiast op het project. Zij wijzen op hun beurt naar de creatie van honderden banen en de miljarden aan opbrengst die het project met zich meebrengt. Mary Peltola, lid van het Huis van Afgevaardigden, verklaart dat “De mensen van Alaska zijn gehoord” en dat “Alaska de last van het oplossen van klimaatverandering niet alleen kan dragen.”

ConocoPhillips, uitvoerder van het project, gaat op drie locaties boren. Het bedrijf had eerder voorgesteld om tot vijf boorlocaties te komen. Over dit plan uitte het Ministerie van Binnenlandse Zaken vorige maand nog zorgen.

Lees ook:
‘Europese mijnen? We kunnen beter zuiniger zijn met grondstoffen’

Dat Europa zelf meer grondstoffen wil opdiepen is verstandig, zegt industrieel ecoloog Benjamin Sprecher. Maar wat echt helpt is er veel zuiniger mee omspringen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden