Geweld VS

Biden hekelt ‘fotomoment’ Trump voor kerk; bisschop woedend

Het fotomoment. Beeld AFP
Het fotomoment.Beeld AFP

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft maandag fel uitgehaald naar president Donald Trump die eerder op de avond een harde aanpak van relschoppers aankondigde. In de VS zijn massale protesten uitgebroken na de dood van George Floyd, die overleed na een hardhandige arrestatie door de politie.

Redactie Trouw

Biden had vooral kritiek op Trumps wandeling naar de nabijgelegen St. Johns Episcopal Church voor een ‘fotomoment’. Voordat Trump bij de kerk kon komen, moest wel eerst het tussenliggende park Lafayette Square door de veiligheidsdiensten worden leeggeveegd, waar op dat moment een demonstratie aan de gang was.

“Hij gebruikt het Amerikaanse leger tegen het Amerikaanse volk. Hij liet traangas en rubberen kogels afvuren op vreedzame demonstranten. Voor een foto”, schreef Biden op Twitter over zijn rivaal Trump. “Voor onze kinderen, voor de ziel van ons land, moeten we hem verslaan. Maar ik meen het als ik zeg dat we dit alleen samen kunnen doen.”

President Trump op weg naar St. Johns Episcopal Church. Beeld AFP
President Trump op weg naar St. Johns Episcopal Church.Beeld AFP

Kerk van de presidenten

Ook de bisschop in Washington van de Episcopaalse Kerk heeft geen goed woord over hem. “Ik ben woedend”, zegt Mariann Budde tegen The Washington Post. Trump gebruikte een van háár kerken om een politiek statement te maken.

Budde was van tevoren niet ingelicht over de actie van Trump, die na een toespraak bij het Witte Huis naar de St. Johns Episcopal Church liep om voor het gebouw de bijbel in de lucht te houden. In de ‘kerk van de presidenten’ – de bijnaam is afkomstig omdat in het verleden zeven voorgangers van Trump zich onder de kerkgangers bevonden– was tijdens de rellen van afgelopen dagen brand gesticht.

“Alles wat hij heeft gezegd en gedaan is geweld aanwakkeren”, zegt Budde. “We hebben moreel leiderschap nodig en hij heeft er alles aan gedaan om ons uiteen te drijven. En heeft zojuist een van de heiligste symbolen van de joods-christelijke traditie gebruikt.” Daar is ze naar eigen zeggen ‘sprakeloos’ over.

Wereldvoetbalbond: ‘Geef spelers die demonstreren geen straf’

Wereldvoetbalbond FIFA heeft de nationale bonden opgeroepen geen straffen op te leggen aan spelers die op het veld solidariteit uiten naar aanleiding van de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. In een verklaring vraagt de FIFA in deze omstandigheden ‘het gezonde verstand te gebruiken’, meldt persbureau DPA.

Het is een opmerkelijke stellingname van de FIFA, die normaal politieke, religieuze of maatschappijkritische uitingen van voetballers tijdens wedstrijden verbiedt. Maar voor de zaak Floyd, die heftige reacties oproept, maakt de wereldbond een uitzondering. Meerdere spelers stonden afgelopen weekend na het maken van een doelpunt in de Bundesliga stil bij het overlijden van Floyd, die vorige week stierf door hardhandig optreden van een politieagent. Weston McKennie van Schalke 04 toonde verontwaardiging en medeleven met een armband, Marcus Thuram van Borussia Mönchenlgadbach viel symbolisch op zijn knieën, Jadon Sancho en Achraf Hakimi van Borussia Dortmund lieten een shirt zien met de tekst: gerechtigheid voor George Floyd.

Lees ook:

Het dubbele gezicht van de demonstraties in de Verenigde Staten

Dag en nacht maken een wereld van verschil in de protesten, zegt Yohuru Williams, historicus aan de St. Thomas universiteit in Saint Paul – de tweelingstad van Minneapolis. Hij is gespecialiseerd in de burgerrechtenbeweging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden