AnalyseSuper Tuesday
Biden grijpt op Super Tuesday de koppositie in de strijd om de Democratische nominatie
Het ziet ernaar uit dat Democratische kiezers Joe Biden zien als de beste kandidaat om in november Trump te verslaan.
Joe Biden lijkt na Super Tuesday opeens de grote kanshebber op de Democratische nominatie voor het presidentschap. Van de veertien staten waar voorverkiezingen werden gehouden, haalde hij in negen de meeste stemmen. In drie staten won Bernie Sanders en in twee werd bij schrijven nog geteld.
Biden had gisteravond de meeste afgevaardigden achter zich voor de nationale partijconventie die de kandidaat aanwijst. Het was een voorsprong onder voorbehoud: hij zou nog op achterstand kunnen komen als Sanders een bijzonder goede uitslag blijkt te hebben in Californië. Het tellen van de stemmen kan daar nog dagen duren.
Een week geleden zag het er heel anders uit. Sanders, de kandidaat van de linkervleugel van de Democratische partij, hoopte op Super Tuesday een beslissende voorsprong te nemen op zijn verdeelde gematigde concurrentie. In plaats daarvan bleek hij op te moeten boksen tegen een politiek herboren Biden, die na zijn overwinning zaterdag in de voorverkiezing in South Carolina de steun kreeg van opgevers Tom Steyer, Pete Buttigieg en Amy Klobuchar.
Ook Bloomberg doet niet meer mee aan de voorverkiezingen
Gisterochtend voegde ook Michael Bloomberg zich bij hen, de ondernemer en ex-burgemeester van New York, die op Super Tuesday zijn slag wilde slaan, en er meer dan een half miljard dollar eigen geld aan uitgaf.
De zegetocht van Biden begon meteen na het sluiten van de eerste stembussen aan de oostkust. Opvallend genoeg won hij ook staten waar hij nauwelijks campagne had gevoerd, zoals Massachusetts, waar hij zelfs de eigen senator Elizabeth Warren versloeg, en Minnesota, de thuisstaat van Klobuchar. In beide staten haalde Sanders een veel slechter resultaat dan in 2016, toen zijn enige tegenstander Hillary Clinton was. Dat doet vermoeden dat zijn goede resultaten destijds niet alleen te danken waren aan kiezers die zijn radicale ideeën omhelsden, maar ook aan kiezers die vooral niets moesten hebben van Clinton.
De gematigde kiezers in de partij lijken Biden nu te accepteren als de betere keus als het gaat om het verslaan en vervangen van Donald Trump. Net als in South Carolina kreeg Biden veel stemmen van oudere en zwarte kiezers. Sanders is juist populair bij jonge kiezers en latino’s. Daarom was het een grote tegenvaller voor hem dat hij verloor in de een na grootste staat van de dag, Texas, waar veel latino’s wonen. Wanneer ook Elizabeth Warren opgeeft – haar campagnestaf vroeg woensdag om haar ‘ruimte te geven om na te denken’ – blijven alleen Biden, Sanders en op verre afstand nog voormalig congreslid Tulsi Gabbard over.
Het kan nog lang gelijk op gaan tussen de koplopers
De strijd tussen de twee koplopers kan nog lang gelijk op gaan. Twee derde van de 3979 afgevaardigden moet nog worden verdeeld, en wie in een staat tweede wordt, krijgt afgevaardigden naar evenredigheid, zolang hij maar meer dan 15 procent van de stemmen haalt.
Peilingen onder kiezers die het stembureau verlieten, toonden een voor Sanders zorgelijk patroon. Biden had de voorkeur van de meeste kiezers die pas op het laatste moment hun keus hadden bepaald. Dat suggereert dat de Democraten zich in meerderheid aan het verzoenen zijn met de gedachte dat Joe Biden, wat ze verder ook denken van zijn leeftijd, scherpte of politieke ideeën in het verleden, de veiligste keus is om in november dit jaar Donald Trump te verslaan.
Lees ook:
Joe Biden krijgt steun van O’Rourke, Klobuchar en Buttigieg
In zijn poging te worden verkozen tot presidentskandidaat voor de Democraten krijgt Joe Biden steun van oud-rivalen. Biden kreeg ook al de steun de Amerikaanse senator Amy Klobuchar en oud-burgemeester Pete Buttigieg.