Russische dreiging
Biden belooft “resoluut” optreden bij eventuele Russische inval Oekraïne
In een telefoongesprek heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski steun toegezegd mocht Rusland het land binnenvallen. Biden zei in dat geval “resoluut” te zullen optreden.
Zelenski gaf op Twitter aan dat het gesprek met Biden de “bijzondere aard” van de relatie tussen de twee staten aantoont. Volgens Zelenski besprak hij met Biden de acties van Oekraïne, de VS en partners “om de vrede in Europa te behouden, zodat er geen verdere escalatie plaatsvindt”. Ook bespraken ze hervormingen. “We waarderen de niet aflatende steun voor Oekraïne.”
Zowel Biden als Zelenski gaven in het gesprek aan de diplomatieke pogingen om de situatie op te lossen te ondersteunen. De relatie tussen Rusland enerzijds en Oekraïne en het Westen anderzijds staat onder druk. Rusland heeft aan de grens met Oekraïne zo’n 100.000 troepen verzameld.
Tekst gaat verder onder de tweet
The first international talk of the year with @POTUS proves the special nature of our relations. Joint actions of 🇺🇦, 🇺🇸 and partners in keeping peace in Europe, preventing further escalation, reforms, deoligarchization were discussed. We appreciate the unwavering support of 🇺🇦.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) 2 januari 2022
Waarschuwing
Afgelopen vrijdag had Biden al een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin, waarin hij nog eens waarschuwde dat een invasie van Oekraïne niet zonder gevolgen zal blijven. Poetin zou op zijn beurt hebben benadrukt dat zware sancties tegen Rusland een grote vergissing zouden zijn en tot een breuk in de onderlinge relaties kunnen leiden. Biden zou Poetin hebben aangespoord de oplopende spanningen rond Oekraïne met spoed te de-escaleren.
Op 10 januari staat opnieuw een gesprek gepland tussen Biden en Poetin. Diezelfde week zullen de NAVO en Rusland samenzitten en is een overleg gepland tussen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en Rusland. De OVSE houdt in Oekraïne al jaren toezicht op naleving van de wapenstilstand tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense regeringsleger.
Rusland ontkent bij hoog en laag dat het Oekraïne wil binnenvallen, maar het Westen is daar niet gerust op, aangezien het land al sinds jaar en dag gewapende Russisch-sprekende separatisten steunt in het oosten van Oekraïne en in 2014 het schiereiland de Krim annexeerde.