Duurzaamheid

Biden belooft Amerikaanse overheid in 2050 klimaatneutraal te maken

Een oplaadpunt voor elektrische auto's in Californië. Beeld AFP
Een oplaadpunt voor elektrische auto's in Californië.Beeld AFP

Per presidentieel besluit draagt Joe Biden de Amerikaanse overheid op om klimaatneutraal te worden. Maar een veelomvattende klimaatwet blijft hem tot nu toe ontglippen.

Seije Slager

Het ministerie van defensie is uitgezonderd, dus het zal er voorlopig niet op uitdraaien dat elektrische tanks in vijandelijk terrein ineens op zoek moeten naar een laadpaal. Maar verder moet het gehele wagenpark van de Amerikaanse overheid – ruim 600.000 auto’s – tussen nu en het jaar 2035 elektrisch worden.

Dat staat in een presidentieel besluit dat Joe Biden op woensdag tekende, en dat de Amerikaanse overheid opdraagt om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Andere tussenstappen op weg naar dat doel: in 2030 moet alle stroom die de overheid gebruikt duurzaam zijn, en het aantal emissies van broeikasgassen al met 65 procent teruggedrongen. In 2045 moeten alle 300.000 federale gebouwen klimaatneutraal zijn. En in 2050 moeten alle aankopen die de overheid op welk vlak dan ook doet, voldoen aan het doel van nul emissies – een bedrag van 650 miljard dollar.

Verleiden tot een overstap

Met die actie hoopt de regering-Biden de transitie naar schone energie een flinke impuls te geven, en ook andere sectoren van de economie mee te nemen. Als ‘grootste landeigenaar, energiegebruiker en werkgever van het land’ heeft het daar de mogelijkheid toe, aldus de tekst van het besluit. De grote investering in schone energie zal, zo hoopt de regering, de vraag daarnaar vergroten en meer producenten verleiden tot een overstap. De grote investeringen in elektrische voertuigen zouden het aantrekkelijker moeten maken voor private partijen om een infrastructuur van laadpalen op te zetten, die elektrisch rijden ook voor privépersonen makkelijker maakt.

Milieuactivisten reageerden verdeeld op de plannen. Sommigen zijn verheugd met de toezegging, anderen vinden de plannen lang niet ver genoeg gaan. “Dit is als een tiener die belooft om zijn kamer over dertig jaar op te ruimen”, aldus Bill Snape van het Center for Biological Diversity. “We hebben nu actie nodig.”

Dat het hier om een presidentieel besluit gaat, en niet om een wet, betekent bovendien dat het door een volgende president weer even makkelijk kan worden teruggedraaid. En als een van die presidenten van Republikeinse huize is, zou dat ook zomaar kunnen gebeuren, afgaande op de negatieve reacties die direct al uit die hoek kwamen.

Een permanentere basis voor klimaatambities lukt nog niet

Maar het lukt Biden tot nu toe niet om een echte, veelomvattende wet door het Congres te loodsen, die zijn klimaatambities een wat permanentere basis zou geven, en die bovendien niet alleen voor de overheid zelf zou gelden, maar die betrekking zou hebben op het hele land.

Onlangs kwam zijn grote infrastructuurwet wel door het Congres, maar klimaatbeschermers staan daar op zijn minst ambivalent tegenover. Er zit weliswaar een hoop geld voor het stimuleren van elektrisch rijden in dat plan, maar vooral ook heel veel geld voor heel veel asfalt, wat de emissies juist kan opdrijven. De andere helft van zijn Build Back Better-wetgeving, een investeringswet die veel geld zou vrijmaken voor sociaal beleid en klimaat, komt maar niet door de Senaat. Joe Manchin, de Democratische senator die kolenstaat West-Virginia vertegenwoordigt, ligt dwars. Eerder slaagde Manchin er al in om het meest ambitieuze onderdeel van het plan, het Clean Electricity Performance Program, weg te onderhandelen. Dat programma zou energiebedrijven beboet hebben die niet snel genoeg overschakelen op schone energie.

Voorlopig zit er voor Biden dus weinig meer in dan zelf het goede voorbeeld te geven, en hopen dat de rest van het land volgt.

Lees ook:

De auteurs van het alarmerende klimaatrapport weten het zeker: de aarde is eind deze eeuw 3 graden opgewarmd

Ruim de helft van een groep vooraanstaande klimaatwetenschappers verwacht dat de aarde aan het eind van deze eeuw 3 graden of meer is opgewarmd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden