Regering

Bezetters Iraakse parlement willen blijven; escalatie dreigt

In het Iraakse parlement  wordt voedsel uitgedeeld, waar aanhangers van Muqtada al-Sadr zich voorbereiden op een langdurige bezetting. Beeld REUTERS
In het Iraakse parlement wordt voedsel uitgedeeld, waar aanhangers van Muqtada al-Sadr zich voorbereiden op een langdurige bezetting.Beeld REUTERS

Het Iraakse parlement is opnieuw bezet door aanhangers van Muqtada al-Sadr. Zij willen de formatie van een nieuwe regering voorkomen.

Freek Dijkstra

In en rondom het Iraakse parlement zetten uitgelaten demonstranten tenten op en delen soep en brood uit. De protesterende Irakezen drongen zaterdag voor de tweede keer in één week het parlement binnen, en nu zijn ze van plan te blijven. Het gaat om aanhangers van de sjiitische geestelijk en politiek leider Muqtada al-Sadr, die oproept om in het parlement te blijven en zo de benoeming van een nieuwe premier te voorkomen.

Irak verkeert al lange tijd in politieke onrust: sinds de verkiezingen in oktober 2021 is het nog niet gelukt een nieuwe regering te vormen, tot grote frustratie van de burgers. De huidige protesten zijn het gevolg van een grote inschattingsfout van Sadr. Hij probeerde de impasse te doorbreken door zijn parlementariërs op te roepen het parlement te verlaten. Sadr, wiens partij de grootste werd bij de verkiezingen, hoopte dat de andere partijen hem zouden smeken terug te keren in het formatieproces, wat hem een goede onderhandelingspositie zou bieden.

In plaats daarvan gingen de overgebleven partijen juist verder met formeren, en met succes. De eveneens sjiitische, maar rivaliserende pro-Iraanse Islamitische Dawapartij leidt nu de formatie, en staat op het punt om Mohammed Shia al-Sudani te benoemen als premier. En dus mobiliseert Sadr zijn aanhangers op straat, wat hij in het verleden al vaker heeft gedaan. Met de bezetting van het parlementsgebouw zet Sadr de benoeming fysiek stop: er kan simpelweg geen politicus meer het parlement in om Sudani het premiersambt in te stemmen.

Twee grote politieke groepen tegenover elkaar

Zowel woensdag als zaterdag drongen de demonstranten het parlementsgebouw binnen. Op sociale media verschenen beelden vanuit het parlementsgebouw waarop dansende en zingende Sadr-aanhangers te zien zijn, die voor de vorm maar vast plaatsnamen in de lege parlementszetels. Het geheel leek meer op een groot volksfeest dan op een revolutie.

Hoewel de protesten aanvankelijk geweldloos verliepen, veranderde dit weekend de stemming. Op zaterdag raakten ongeveer 125 demonstranten gewond bij een traangasaanval van de politie. Het conflict blijft niet alleen beperkt tot de politie en de actievoerders; ook Sudani’s aanhangers kondigden maandag aan de straat op te gaan, waardoor de grootste twee sjiitische politieke groepen tegenover elkaar komen te staan.

Ondertussen wachten de aanhangers van Sadr op nieuwe orders van hun leider, die hij uitdeelt via zijn Twitter-account. Er wordt gevreesd voor een escalatie van de spanningen.

Lees ook:

Sadr trekt parlementariërs terug en werpt Irak in bestuurlijke crisis

De sjiitische politicus Muqtada al-Sadr heeft zijn parlementariërs opdracht gegeven om hun ontslag aan te bieden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden