IMF

Bestuur IMF wil leeftijdsgrens schrappen

Kristalina Georgieva, de beoogde nieuwe baas van het IMF.  Beeld AFP
Kristalina Georgieva, de beoogde nieuwe baas van het IMF.Beeld AFP
ANP

Het uitvoerende bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil af van de leeftijdslimiet voor de hoogste baas van het instituut. Daarmee moet de weg worden vrijgemaakt voor de Bulgaarse Wereldbankbestuurder Kristalina Georgieva, die door de Europese Unie naar voren is geschoven voor de positie, maar eigenlijk te oud is.

De voordracht van de onlangs 66 jaar geworden Georgieva ging onlangs ten koste van de Nederlandse oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Die kon niet op genoeg steun rekenen. Dat Georgieva niet aan de leeftijdseisen voldeed deed daar niets aan af.

Officieel mag een kandidaat-directeur bij het IMF niet ouder zijn dan 65 jaar en niet meer in functie zijn na zijn of haar 70e. Het bestuur van het IMF vraagt nu de 189 aangesloten landen in te stemmen met de wijziging van de reglementen. De stemtermijn loopt van 21 augustus tot 5 september.

Lees ook:

Eerst Timmermans, nu Dijsselbloem: topfunctie gaat op het nippertje aan hun neus voorbij

Voor Frans Timmermans was 2 juli de fatale dag, voor Jeroen Dijsselbloem 2 augustus. Op die zomerdagen zagen de twee PvdA-coryfeeën hun droombaan op het laatste nippertje aan zich voorbij gaan.

Hoe Jeroen Dijsselbloem naast zijn IMF-droombaan greep

Helaas voor Jeroen Dijsselbloem bleek de steun die hij kreeg niet opgewassen tegen de stoomwals van de Fransen. De topfunctie bij het Internationaal Monetair Fonds gaat naar de Bulgaarse Kristalina Georgieva en zo slaan de Fransen opnieuw hun slag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden