Vandalisme

Beroemd Deens schilderij ‘Het verontrustende eendje’ vernield

Het schilderij van Asger Jorn, beklad met de signering van Ibi-Pippi Orup. De dader had ook nog een foto van zichzelf op het doek geplakt, maar die is inmiddels verwijderd. Beeld Museum Jorn
Het schilderij van Asger Jorn, beklad met de signering van Ibi-Pippi Orup. De dader had ook nog een foto van zichzelf op het doek geplakt, maar die is inmiddels verwijderd.Beeld Museum Jorn

Een beroemd werk van de Deense kunstenaar Asger Jorn is vernield. De dader zegt dat het nu haar werk is.

Romana Abels

De Deense kunstenaar Ibi-Pippi Orup is er zelf behoorlijk trots op. Afgelopen weekeinde gaf Ibi-Pippi op haar Facebookpagina toe dat zij degene was die afgelopen vrijdag in het Jorn-museum in Silkeborg met lijm en viltstift het wereldberoemde schilderij Het verontrustende eendje van Asger Jorn te lijf was gegaan.

Ibi-Pippi heeft een foto van zichzelf op het schilderij gelijmd en het daarna met haar eigen naam gesigneerd. ‘Het is nu een Ibi-Pippi-werk’, aldus Orup, en heet De storende trut.

De in 1914 geboren Asger Jorn is één van Denemarkens beroemdste kunstenaars. Hij was onder meer betrokken bij de oprichting van de kunststroming ‘cobra’. Het nu vernielde verontrustende eendje, zelf ook een overgeschilderd werk, was een aanklacht tegen vernielzucht en oorlog.

Vaker ophef rond Ibi-Pippi

Ibi-Pippi Orup is een Deense kunstenaar die vaker voor ophef zorgt. Ze gaat na 37 jaar een man te zijn geweest sinds 2015 door het leven als vrouw, maar heeft haar lichaam niet veranderd. Zeven jaar geleden speelde ze de weigeringen van personeel om haar in zwembaden toegang te verlenen tot de gemeenschappelijke dameskleedkamers, hoog op.

Nu heeft ze het voorzien op het Deense kunstbegrip. De actie van vrijdag werd op internet gestreamd door een groep rechts-extremisten die zichzelf ‘de patriotten’ noemt. Eén van de aanwezigen was Uwe Max Jensen, die ook kandidaat was bij de verkiezingen voor het Deense parlement in 2019 voor de partij ‘Stram Kurs’.

Stram Kurs (‘Harde lijn’) is een kleine, maar uiterst provocatieve en extreem-rechtse groepering die eerder het nieuws haalde toen lijsttrekker Rasmus Paludan korans verbrandde. De partij haalde de kiesdrempel nooit.

Museumdirecteur Jacob Thage zegt dat het vernielde werk van Jorn wereldwijd geldt als meesterwerk. Hij weet nog niet of het kan worden gerestaureerd.

Lees ook:

Nieuwe aanwinsten zorgen voor beestenboel op de Appelzolder

Een vrolijke beestenboel is het op de zolder van het Stedelijk Museum Schiedam. Een man met een hond, een zwarte kat en een kip hebben daar onderdak gevonden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden