Huurverhoging

Berlijnse huurbazen zijn blij: de huurprijzen mogen toch gewoon omhoog

Een groep demonstranten pleit voor betaalbare woningen in Berlijn.  Beeld Getty Images
Een groep demonstranten pleit voor betaalbare woningen in Berlijn.Beeld Getty Images

Berlijn voerde vorig jaar een huurplafond in, waardoor de huurprijzen vijf jaar zouden bevriezen. Het Duitse constitutionele hof verklaarde de wet echter ongeldig.

Het Duitse constitutionele hof heeft het huurplafond van Berlijn ongrondwettig verklaard. Volgens het in Karlsruhe zetelende Bundesverfassungsgericht is de wet in strijd met federale wetgeving uit 2015. Destijds besloot de bondsregering tot de Mietpreisbremse, een landelijke rem op de huurprijzen om te voorkomen dat de huren in populaire woongebieden te snel zouden stijgen.

Daarom heeft de deelstaat Berlijn op dit punt geen recht op eigen wetgeving. Ruim een jaar geleden kwam de linkse coalitie, bestaande uit die Linke, de Groenen en de SPD, tot een unieke wet. De huurprijzen van 1,5 miljoen appartementen werden tot 2025 op het niveau van juni 2019 bevroren.

De wet werd ingevoerd om de stad betaalbaar te houden voor lage en middeninkomens. Net als in veel andere steden stegen de huren het voorbije decennium flink. Het Duits Economisch Instituut berekende een toename van zo’n 37 procent, terwijl de gemiddelde prijs van een koopwoning in diezelfde periode met maar liefst 145 procent steeg.

De huurbevriezing gold voor circa negen van de tien appartementen in de Duitse hoofdstad. Verder moesten huurprijzen die ruim 20 procent boven de bovengrens van het appartement liggen, wettelijk verlaagd worden. Verhuurders die zich niet aan de wet hielden, konden tot 500.000 euro aan boetes krijgen.

‘Je bestrijdt slechts symptomen’

De wet stuitte op veel kritiek. 284 leden uit de Bondsdagfracties van CDU/CSU en FDP vroegen om juridische herziening van de wet, die in hun ogen het woningprobleem niet zou oplossen. Zo vreesden de christendemocraten en de liberalen dat de wet de bouw van nieuwe woningen zou ontmoedigen. “Met dergelijke interventies in de markt bestrijd je slechts symptomen”, reageerde Michael Theurer, plaatsvervangend leider van de FDP-fractie, tegenover persbureau DPA.

Ook de vastgoedsector verwelkomt het besluit uit Karlsruhe. “Eindelijk is er rechtszekerheid. De deelstaat Berlijn heeft geen wetgevende bevoegdheid voor een huurplafond”, zei Stefanie Frensch, voorzitter van regio Oost namens de Centrale Vastgoedcommissie. “Op lange termijn moet nu het versnellen van de planning en bouw gestimuleerd worden, zodat de huurmarkten in de metropolen en universiteitssteden op lange termijn kunnen ontspannen.”

Het vonnis kan vernietigend uitpakken voor huurders, die nu met terugwerkende kracht gevraagd kan worden ‘achterstallige’ huur te betalen. Sebastian Scheel, die in Berlijn senator voor die Linke is, kondigde al aan ‘geen huurder in de steek te laten’. Ook vastgoedbedrijf Vonovia verklaarde zich solidair en kondigde aan af te zien van de huurvorderingen, die gezamenlijk zo’n 10 miljoen euro zouden opleveren. Volgens het bedrijf mogen huurders geen financiële nadelen ondervinden van politieke beslissingen.

Lees ook:
Berlijn wil geen expatstad worden en verlaagt huren zodat iedereen er kan wonen

Niet alleen expats met een goed betaalde baan moeten in de binnenstad van Berlijn kunnen wonen, ook kunstenaars, studenten en families. En dus is er een wet om de huren te stabiliseren. De vraag is alleen hoe de huisbazen en vastgoedbedrijven reageren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden