Molenbeek

Belgische staatssecretaris zet imam het land uit om veiligheidsredenen

Staatssecretaris Sammy Mahdi. Beeld Belga
Staatssecretaris Sammy Mahdi.Beeld Belga
ANP

België heeft, naar nu blijkt, in oktober vorig jaar de verblijfsvergunning ingetrokken van Mohamed Toujgani, de hoofdimam van de Al Khalil-moskee in Molenbeek, de grootste moskee van het land. Staatssecretaris voor asiel en migratie Sammy Mahdi deed dat na “signalen van een ernstig gevaar voor de nationale veiligheid”, bevestigde hij na berichtgeving door VRT Nieuws.

Mahdi nam de beslissing naar eigen zeggen “niet lichtzinnig” op basis van informatie van de veiligheidsdiensten. Toujgani, die niet de Belgische maar de Marokkaanse nationaliteit heeft, kreeg het bevel om het land te verlaten en moet zich de komende tien jaar houden aan een inreisverbod. Hij is ondertussen niet meer in België, maar zijn vrouw en kinderen mogelijk wel.

“Hiermee willen we een signaal uitsturen”, zei Mahdi tegen de VRT. “Wie haat zaait, onze samenleving verdeelt en een bedreiging vormt voor onze veiligheid, is niet welkom in ons land. Vandaag niet, maar ook de komende jaren niet.” In een persbericht licht de staatssecretaris toe: “Wij hebben in het verleden te veel speelruimte gegeven aan radicale predikers. Deze man was wellicht de meest invloedrijke prediker in België.”

Oud filmpje waarin hij opriep tot het verbranden van Joden

Mohamed Toujgani verbleef sinds 1982 in België maar sprak geen Nederlands of Frans. In 2019 dook een tien jaar oud filmpje op waarin hij opriep tot het verbranden van Joden. Later bood hij daar zijn verontschuldigingen voor aan.

Volgens de VRT staat Toujgani bekend als een vertegenwoordiger van de Moslimbroederschap, een belangrijke conservatieve stroming in het Midden-Oosten die de politieke islam voorstaat, vreedzaam is en er doorgaans op gericht is om de samenleving te islamiseren. In nota’s van de Belgische Staatsveiligheid werden de Moslimbroeders eerder bestempeld als mensen die “een klimaat creëren van segregatie en polarisering, wat een vruchtbare voedingsbodem kan zijn voor (gewelddadige) radicalisering”.

Overigens zou Toujgani volgens de VRT mogelijk (ook) beschuldigd zijn van spionage voor de Marokkaanse overheid.

Lees ook:

Belgische politiek wil af van shariapartij die dreigt met steniging

Invloed heeft de Parti Islam nauwelijks, maar ze laat wel van zich horen. De Belgische partij pleit voor de invoering van de sharia. Eén politicus moet nu uitleggen waarom hij heeft gedreigd een opponente te stenigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden