Eieren die op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werden vernietigd bij een pluimveehouder.

Voesselfraude

Belgisch OM eist 4 jaar voor met fipronil vervuilen eieren

Eieren die op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werden vernietigd bij een pluimveehouder.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het Openbaar Ministerie in België eist vier jaar gevangenisstraf en 800.000 euro boete voor Patrick R. (49) uit Ravels, de spilfiguur in de fipronilcrisis van 2017. Volgens het OM gaat het om een van de grootste zaken rond voedselfraude van de afgelopen jaren, met miljoenen euro’s schade tot gevolg. Miljoenen eieren en kippen moesten na ontdekking van de met fipronil vervuilde eieren vanwege de risico’s voor de volksgezondheid worden vernietigd of geruimd.

Patrick R. was de leverancier van twee Nederlanders die vorige week in Zwolle zijn veroordeeld tot elk een jaar celstraf. Met hun bedrijven ChickClean en ChickFriend bestreden ze vanaf 2016 met succes bloedluis in stallen. R. mengde hun bestrijdingsmiddel Dega-16, maar wat er precies in zat begrepen de twee Nederlanders niet. Pas toen in de zomer van 2017 de hele sector plat kwam te liggen, kregen ze argwaan. Beide bedrijven zijn sinds de zomer van 2017 niet meer actief.

Voor de correctionele rechtbank in Antwerpen moeten vier Belgische bedrijven en zeven personen zich voor de rechter verantwoorden voor illegale handel in producten waaraan fipronil werd toegevoegd. Het gaat naast Patrick R. en zijn bedrijf om vier mannen uit Kortemark, Melle, Houthalen-Helchteren en Libramont-Chevigny, twee vrouwen uit Antwerpen en het Nederlandse Chaam en drie bedrijven uit Torhout, Melle en Hamois.

Volgens het OM wisten de verdachten dat Dega-16 een verboden product bevatte, maar werden ze net als Patrick R. gedreven door snel geldgewin. Tegen hen werden celstraffen tot drie jaar en boetes tot 600.000 euro geëist.

Fipronil is een stof met een antiparasitaire werking en mag in de Europese Unie niet gebruikt of toegediend worden aan voedselproducerende dieren wegens risico’s voor de volksgezondheid. De verdachten voegden het spul toe aan een middel om bloedluis bij pluimvee te bestrijden en kippenstallen te ontsmetten. De fipronilcrisis was in heel Europa voelbaar. Talloze kippenboerderijen in Nederland en België moesten hun deuren sluiten.

Lees ook:

Advocaten verdachten fipronilcrisis: Geen gevaar geweest voor volksgezondheid

De verdediging van de verdachte bestrijders van bloedluis in de fipronilcrisis stelt dat er bij hun cliënten geen sprake was van opzet. De volksgezondheid zou niet in gevaar zijn geweest.

Hof geeft kippenboeren ongelijk in fipronilschandaal, overheid niet aansprakelijk voor financiële schade

De overheid heeft niet onrechtmatig gehandeld in de fipronilaffaire van 2017 en is niet aansprakelijk voor financiële schade van kippenboeren. Tot die conclusie komt het gerechtshof in Den Haag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden