Migratiedeal

België sluit nieuw asielakkoord: snellere uitzettingen en extra opvangplekken

Premier Alexander De Croo naast de staatssecretaris van asiel en migratie, Nicole de Moor.  Beeld AFP
Premier Alexander De Croo naast de staatssecretaris van asiel en migratie, Nicole de Moor.Beeld AFP

De Belgische federale regering heeft een migratiedeal gesloten: de regels voor uitgeprocedeerden worden strenger en er komen meer structurele opvangplekken.

Annelies Bontjes

De Belgische federale regering heeft een akkoord gesloten over de hervorming van het asielbeleid. Nadat de zeven regeringspartijen meerdere keren bijeengekomen waren, bereikten ze in de nacht van woensdag op donderdag consensus op het gevoelige dossier. Afgewezen asielzoekers moeten sneller worden uitgezet en er komen meer structurele opvangplekken.

Met het nieuwe pakket maatregelen wil België de opvangcrisis aanpakken. Voor duizenden mensen is er nu geen opvangplek. Dat tekort was de afgelopen maanden vooral zichtbaar in Brussel, waar midden in het centrum tientallen asielzoekers in koepeltentjes op een brug sliepen en even verderop in Schaarbeek zo’n achthonderd anderen in een oud-belastingkantoor verbleven dat was gekraakt.

Volgens de nieuwe migratiedeal moet een persoon van wie de asielaanvraag wordt afgewezen voortaan binnen dertig dagen de opvang verlaten. Dat is gemiddeld drie maanden sneller dan momenteel het geval is, volgens staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor (CD&V). Met die maatregel zouden er ongeveer duizend mensen die nu in de opvang verblijven daar worden weggestuurd.

Er komt meer focus op de aanpak van afgewezen asielzoekers. Jaarlijks krijgen enkele tienduizenden mensen een brief met het bevel om het land te verlaten, maar velen blijven daarna nog illegaal in België. Dat moet veranderen, met een ‘grondige terugkeerbegeleiding’, waarbij er bijvoorbeeld een meldplicht kan worden opgelegd. Ook worden de voorwaarden voor gezinshereniging aanscherpt om misbruik aan te pakken.

Containerdorp

Naast het strengere beleid zegt De Moor te blijven werken aan het openen van extra opvangplaatsen. Daarvoor krijgt ze hulp van de Europese Unie, die containers beschikbaar stelt. Met een nieuw containerdorp wordt de huidige opvangcapaciteit van 34.020 plekken met zevenhonderd plekken verhoogd. Daarnaast heeft de staatssecretaris vastgoedbedrijven gevraagd om gebouwen of terreinen beschikbaar te stellen voor opvang.

Het akkoord is een tweede doorbraak deze week voor De Moor. Dinsdag werd het tentenkamp op de brug boven het kanaal van Brussel ontruimd. Dat verliep relatief ordelijk in vergelijking met de chaotische evacuatie van de bewoners van het kraakpand in Schaarbeek een paar weken eerder. Toen was er te weinig noodopvang voorzien, waardoor asielzoekers op straat belandden.

Of dit eerste pakket aan maatregelen genoeg is moet blijken. Voor de oppositiepartijen is het in ieder geval niet voldoende. N-VA is niet onder de indruk, Vlaams Belang noemt de maatregelen ‘zandzakjes tegen de zondvloed’. Ook Vluchtelingenwerk Vlaanderen is kritisch en wijst erop dat er nog 2400 mensen op de wachtlijst staan.

Lees ook:

De schrijnende ‘jungle’ van Schaarbeek

Terwijl de omstandigheden in een Brussels kraakpand met honderden asielzoekers en ongedocumenteerden steeds onleefbaarder worden, wijzen instanties naar elkaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden