Vaccinatie
België scherpt zijn coronamaatregelen flink aan, mondkapjes moeten vaker op
De Belgische autoriteiten hebben woensdag vanwege het snel oplopende aantal besmettingen de coronamaatregelen aangescherpt. Zo worden werknemers verplicht om vier van de vijf werkdagen thuis te werken als het werk dat toelaat, zoals bij kantoorbanen. De naleving van die verplichting zal, net als bij vorige coronagolven, worden gecontroleerd. Bedrijven kunnen worden beboet als ze hun personeel toch laten opdraven. In België zijn voltijdsbanen de norm en is deeltijd ongebruikelijk.
Daarnaast wordt de mondkapjesplicht uitgebreid. Op plekken waar mensen nu al een coronapas moeten tonen, zoals bars en restaurants, moet het mondkapje weer op, totdat de persoon zit. De leeftijd waarop de mondkapjes op moeten in openbare binnenruimtes en het openbaar vervoer gaat van 12 naar 10 jaar. Op school hoeven 10-jarigen nog geen mondkapje te dragen, al zouden deelregeringen daar anders over kunnen besluiten.
Boosterprikken
De maatregelen gelden vanaf komende zaterdag tot vooralsnog 28 januari. “We hadden allemaal gehoopt op een winter zonder corona, maar we zijn geen eiland", zei premier Alexander De Croo woensdagavond. Winkels, horeca en nachtclubs hoeven niet eerder te sluiten, zoals in Nederland.
Alle Belgen die volledig zijn gevaccineerd en die het willen kunnen tegen maart of april waarschijnlijk een boosterprik krijgen. België is al begonnen met herhalingsprikken voor zorgpersoneel en 65-plussers.
Net als in sommige andere landen zwelt in België de roep aan om een algemene vaccinatieplicht tegen het coronavirus. Deze week zei de Belgische minister van volksgezond, Frank Vandenbroucke, dat hij zo’n algemene plicht niet meer uitsluit. De Franstalige Parti Socialiste, de grootste partij in Wallonië en de tweede partij in België, is voor een vaccinatieverplichting. Tot nu toe is in België alleen het vaccin tegen polio verplicht.
Lees ook:
Ineens is het een stuk drukker bij de vaccinatiecentra in Brussel. ‘Als ik nu naar het café wil, kom ik er niet in’
Brussel heeft de laagste vaccinatiegraad van België. Toch is het de afgelopen weken ineens weer drukker bij de vaccinatiecentra. Wie laten zich alsnog prikken en waarom?