China

België houdt grens dicht voor directeur Confucius-instituut

null Beeld
Redactie

De Chinese directeur van het Brusselse Confucius-instituut mag het land niet meer in. Het instituut is verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Nederlandse universiteiten. Professor Xinning Song wordt ervan verdacht zijn netwerk te hebben ingezet voor de Chinese inlichtingendienst. Dat schrijft de Belgische krant De Morgen. Het werkvisum van Song, tevens hoogleraar aan de Chinese Renmin Universiteit in Peking, was deze zomer verlopen. Hij vroeg dat opnieuw aan, maar de Belgische IND weigerde. Hij mag acht jaar lang de Schengenzone niet in. “Dat wijst erop dat de Belgische inlichtingendiensten hem beschouwen als bedreiging”, schrijft de krant.

Confucius-instituten, bedoeld om wereldwijd de Chinese taal en cultuur te bevorderen, zijn al veel langer in opspraak. Met name in de Verenigde Staten en Canada. Vorig jaar waarschuwde de Amerikaanse FBI al voor spionage-activiteiten. De instituten worden geleid door het hoofdkantoor dat is gelieerd aan het Chinese ministerie van onderwijs. Nederland kent twee Confucius-instituten: in Groningen wordt samen gewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en in Maastricht met Zuyd Hogeschool. De Universiteit Leiden beëindigde in februari de samenwerking, omdat die niet meer past in ‘de Chinastrategie van de universiteit’.

CDA-Kamerleden stelden eerder al Kamervragen over de Confucius-instituten. Grootste bezwaar is dat contracten die universiteiten met de instituten sluiten geheim moeten blijven. Ook zouden politiek gevoelige onderwerpen niet ter sprake komen. In Nederland financieren de Confucius-instituten ook ‘Confucius-classrooms’ om taal- en cultuuronderwijs op middelbare scholen te stimuleren. Zestien scholen krijgen 10.000 dollar per jaar.

Lees ook:

China lokt buitenlandse studenten, het Westen kijkt argwanend toe

De Silk Road School, het paradepaardje van het Chinese onderwijs, moet helpen om de Nieuwe Zijderoute leven in te blazen. ‘Je moet het systeem hier respecteren.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden