Patrice Lumumba

België geeft tand Lumumba aan familie

Patrice Lumumba in 1960 in New York. Beeld AP
Patrice Lumumba in 1960 in New York.Beeld AP
Marijke de Vries

Bijna zestig jaar na de moord op de Congolese premier Patrice Lumumba in 1961 krijgen zijn nabestaanden een van zijn tanden terug. Lumumba werd een half jaar na de Congolese onafhankelijkheid vermoord, maar zijn lichaam werd nooit teruggevonden.

Decennialang bleven de precieze omstandigheden rond de moord in nevelen gehuld. Tot de gepensioneerde Belgische politiecommissaris Gerard Soete in 1999 op tv beweerde dat hij het lichaam had laten oplossen in zwavelzuur - in opdracht van een Belgische minister. In 2002 erkende de Belgische overheid 'onmiskenbare verantwoordelijkheid in de gebeurtenissen die tot Lumumba's dood hebben geleid'.

Soete zinspeelde er destijds op dat hij twee tanden bewaard had als bewijs. Later liet hij die zien in een Duitse tv-documentaire. Pas in 2016 nam de Belgische politie één tand in beslag bij een huiszoeking. Afgelopen zomer vroeg Lumumba's dochter Juliana (64) aan koning Filip de tand terug te geven, zodat die kan worden begraven.

De onderzoeksrechter heeft nu besloten aan die wens gehoor te geven in plaats van DNA-onderzoek te doen op de tand. Daardoor zal er nooit uitsluitsel komen of de tand écht van Lumumba was.

Lees ook:

Belgische koning betuigt ‘diepe spijt’ over de koloniale gruweldaden in Congo

Koning Filip van België betuigde dinsdag ‘diepe spijt’ voor de wonden uit het koloniale verleden aan de president van Congo, Félix Tshisekedi, bij de viering van zestig jaar onafhankelijkheid van het Afrikaanse land.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden