België
België gaat nog verder op slot, maar niet helemaal
Veel winkels moeten dicht, onderlinge contacten worden zeer beperkt. Wandelen en joggen in parken en bossen mag nog.
Het openbare leven in België valt vanaf vanmiddag twaalf uur zo goed als stil. Niet-essentiële winkels worden gesloten, er geldt een samenscholingsverbod en werkgevers worden verplicht medewerkers thuis te laten werken als dat enigszins mogelijk is. Niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn tot en met 5 april verboden.
Met deze nieuwe maatregelen hoopt het land de verspreiding van het Corona-virus ‘te beheersen’. Gisteravond telde het land volgens premier Sophie Wilmès 1212 besmettingen. Tien patiënten stierven aan de gevolgen van Covid-19.
België gaat niet volledig op slot, zei Wilmès gisteravond na een urenlange vergadering van de nationale veiligheidsraad. “Buitenactiviteit mag en wordt aangemoedigd”, maar alleen in gezinsverband en op afstand van anderen. Wilmès ging daarmee minder ver dan veel Belgen verwachtten. In de loop van de dag werd door velen op sociale media gespeculeerd dat de regering een nationaal huisarrest zou afkondigen. Café’s en en restaurants waren al sinds vrijdagnacht gesloten, net als scholen.
Volgens experts scherpt België de maatregelen aan omdat de eerder afgekondigde richtlijnen niet door iedereen werden nageleefd. “Mensen moeten thuisblijven om los van hun gezin maximaal het contact met de buitenwereld te vermijden”, zei premier Wilmès. Wel mogen ze naar buiten voor ‘essentiële verplaatsingen’, voor boodschappen, de huisarts, bank, postkantoor, om te tanken of om hulpbehoevenden bij te staan. Daarnaast mag contact met één vriend of vriendin, liefst telkens dezelfde.
Voor supermarkten geldt een maximumaantal bezoekers: een persoon per tien vierkante meter. Ze mogen niet langer dan 30 minuten binnen zijn. Bedrijven waarvan het personeel echt niet thuis kan werken moeten niet alleen zorgen dat mensen afstand houden tot elkaar (‘social distancing’), maar moeten ook veilig vervoer regelen. Lukt dat niet, dan moet de deuren dicht. Wilmès kondigde boetes aan voor bedrijven die zich daar niet aan houden. Voor sectoren als zorg en voedingsindustrie geldt een uitzondering. Sinds dinsdag staat Wilmès aan het hoofd van een tijdelijke minderheidsregering met speciale anti-coronabevoegdheden.
Lees ook:
Het Trouw dossier over het coronavirus.