null

Seksueel wangedrag

Bekendste choreograaf van België Jan F. voor de rechter vanwege mogelijk misbruik van danseressen

Jan F. moet zich in september verantwoorden voor een strafrechter. De bekendste choreograaf en theatermaker van België wordt vervolgd nadat twintig danseressen hem eerder beschuldigden van vernederingen, seksuele intimidatie en manipulatie.

Na pakweg drie jaar onderzoek naar zijn doen en laten, maakte het Belgische Openbaar Ministerie maandag bekend de choreograaf te vervolgen op verdenking van seksueel wangedrag. Hij moet onder meer terechtstaan wegens aanranding.

Aanleiding voor het strafrechtelijk proces tegen de Belgische kunstenaar is een serie klachten over hem binnen zijn theatergezelschap Troubleyn. In de herfst van 2018 beschuldigden twintig danseressen hem van van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

‘Geen seks, geen solo’

F. maakte avances naar hen, zeiden zijn medewerkers en ex-medewerkers (van wie twaalf anoniem). En wie daar niet op inging, werd tijdens repetities vernederd en liep mooie rollen mis. ‘Geen seks, geen solo’, schreef een performer die achttien jaar geleden met hem werkte.

Opvallend was de timing van de beschuldigingen. Drie maanden vóórdat de danseressen hun grieven bundelden in een open brief, betwijfelde de choreograaf publiekelijk op tv of er wel zoveel seksuele misstanden waren in de cultuursector – de #MeToo-beweging deed in 2018 geregeld stof opwaaien in de kunstwereld. Die uitspraak bracht zijn (oud-)medewerkers ertoe hun ervaringen met elkaar te delen. Zo ontwaarden ze een patroon in zijn gedrag.

Nodig om grenzen te verleggen

De danskunstenaar ontkent de beschuldigingen. Eerder verwees hij naar de ‘secret bond’ tussen choreograaf en dansers, die volgens hem nodig is om grenzen te verleggen in de scheppende kunsten. En ook Troubleyn zegt dat ‘alles’ in de vaak controversiële voorstellingen van F. ‘altijd’ gebeurt met wederzijdse instemming en respect. Wel stelt het theatergezelschap een nieuw intern systeem te hebben opgezet waarin een vertrouwenspersoon kan worden benaderd.

Het arbeidsauditoraat van Antwerpen, een lokaal opererend Openbaar Ministerie, heeft een andere kijk op de intieme band tussen de choreograaf en zijn danseressen. Het ziet voldoende grond om de kunstenaar te dagvaarden vanwege geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk tegenover twaalf werknemers, meldt de Vlaamse krant De Gazet van Antwerpen. Ook wordt F. verdacht van aanranding van een van de danseressen.

Tegen diezelfde krant zei een woordvoerder van het arbeidsauditoraat van Antwerpen eerder dat het lokale OM met vijftien mensen sprak in het onderzoek naar het gedrag. “Sommigen legden positieve, anderen dan weer negatieve verklaringen af.” Ook in 2018, nadat de twintig danseressen via hun open brief de publiciteit zochten, bleek dat niet iedereen slechte ervaringen had met de choreograaf.

Lees ook:

#MeToo: Waarom juist de acteerwereld?

Grensvervaging en scheve machtsverhoudingen lijken debet te zijn aan het opvallend grote aantal misbruikzaken dat de film- en theaterwereld treft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden