Arrestatie

Bekende Palestijnse activist dood na hardhandige arrestatie

Nizar Banat plaatste geregeld filmpjes online waarin hij scherpe kritiek had op de Palestijnse Autoriteit.  Beeld AP
Nizar Banat plaatste geregeld filmpjes online waarin hij scherpe kritiek had op de Palestijnse Autoriteit.Beeld AP

Na de hardhandige arrestatie en de dood van een bekende Palestijnse activist gingen honderden Palestijnen de straat op. ‘Het volk wil de val van het regime.’

Isabel Bolle

Met veel geweld vielen meer dan twintig agenten van de Palestijnse Autoriteit (PA) donderdagochtend het huis van de activist Nizar Banat binnen. Ze kwamen hem arresteren. Enkele uren nadat hij was afgevoerd kwam de Palestijnse overheid naar buiten met een verklaring: Banat was dood.

Hoewel de precieze details rond zijn dood niet bekend zijn gemaakt, twijfelt zijn familie niet aan de oorzaak. De arrestatie ging er volgens hen extreem hardhandig aan toe. “Ze sloegen hem op zijn hoofd met ijzeren staven”, vertelt neef Hussein Banat aan persbureau Reuters. “Ze hebben hem acht minuten lang – zonder stoppen – mishandeld. Als je hem wil arresteren, neem hem dan gewoon mee. Waarom die brutaliteit? Waarom dat geweld?”

Omstreden vaccin-deal

De 43-jarige activist was een fervent criticus van de Palestijnse Autoriteit, die internationaal wordt erkend als de officiële vertegenwoordiging van de Palestijnen en deels de controle uitoefent over de bezette Westoever, waar Banat woonde.

Volgens de activist was het niets anders dan een corrupte bende: hij zette filmpjes op Youtube en Facebook waarin hij regelmatig de PA en president Mahmoud Abbas beschuldigde van corruptie en machtsverstrengeling. Enkele uren voor zijn dood uploadde hij nog zijn laatste video, over de bouw van een nieuwe illegale nederzetting door Israëlische kolonisten in de bezette Westoever.

Eerder dit jaar riep de activist westerse landen nog op de PA niet langer financieel te steunen vanwege de autoritaire praktijken en mensenrechtenschendingen waaraan het bewind zich volgens hem schuldig maakt. De EU heeft de afgelopen jaren honderden miljoenen euro’s aan hulpgeld aan de Palestijnse Autoriteit verstrekt.

Banat was ook van plan zich verkiesbaar te stellen voor de Palestijnse parlementsverkiezingen, maar deze werden dit jaar uitgesteld door president Abbas toen het erop leek dat zijn partij Fatah sterk zou verliezen. Door het regelmatig uitstellen van verkiezingen zit Abbas nu al meer dan vijftien jaar in het zadel.

Honderden Palestijnen gingen donderdag in Hebron en Ramallah de straat op met foto's van de gedode activist. In Ramallah klonk de roep om het aftreden van president Mahmoud Abbas.  Beeld AFP
Honderden Palestijnen gingen donderdag in Hebron en Ramallah de straat op met foto's van de gedode activist. In Ramallah klonk de roep om het aftreden van president Mahmoud Abbas.Beeld AFP

Zijn meest recente kritiek uitte Banat deze week nog: de PA en Israël hadden een deal gesloten om vaccins uit te ruilen; Israël zou een lading vaccins waarvan de datum binnenkort verloopt nu overhandigen aan de PA, die in ruil hiervoor de nieuwe vaccins die het later dit jaar van het internationale verdelingsmechanisme Covax krijgt, aan Israël zou geven. Nadat de details van de deal bekend werden en veel Palestijnen boos reageerden op sociale media zette de PA een streep door de deal.

EU en VN roepen op tot een onderzoek

Banat is de afgelopen jaren meerdere keren gearresteerd door de Palestijnse veiligheidsdiensten. De Palestijnse Autoriteit arresteert vaker critici, zo werd deze week activist Issa Amro nog een nacht vastgehouden nadat ook hij kritiek had geleverd op de omstreden vaccindeal met Israël. Maar dat activisten in hechtenis komen te overlijden is zeldzaam.

Het nieuws van Banats dood sloeg donderdag hard in. Honderden Palestijnen gingen in de steden Hebron en Ramallah de straat op uit protest. “Het volk wil de val van het regime” scandeerden de demonstranten terwijl ze probeerden in de buurt te komen van het paleis van Abbas. Maar de Palestijnse veiligheidsdiensten traden hardhandig op; met traangas en flitsgranaten werden de demonstranten verdreven.

De Palestijnse delegaties van de EU en de VN reageren beide geschokt. De VN-gezant voor het vredesproces in het Midden-Oosten, Tor Wennesland, roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Banat. “De daders moeten berecht worden”, liet hij weten. De Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh kondigde aan dat er een onderzoekscommissie opgezet zal worden, onder leiding van de Palestijnse minister van justitie. Maar of dit een onafhankelijk onderzoek zal zijn, daar twijfelt men aan. “Zal de regering zichzelf veroordelen?” twittert iemand cynisch.

Lees ook:

Palestijnse ‘techno-koningin’ gearresteerd na rave in heiligdom

Een van de belangrijkste heilige plekken in Palestina was zaterdag het decor van een technorave. Na ophef op sociale media is onder anderen de dj gearresteerd.

Israël bouwt de Westoever onverstoorbaar vol

De groei van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever komt voorlopig niet ten einde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden