InterviewAmit Panghal, bokser

Bejubelde bokser wordt weer gewone boerenzoon door coronacrisis

Amit Panghal in de boksring. Beeld Press Trust of India

De boeren in de Indiase deelstaat Haryana kunnen door de lockdown geen gebruikmaken van seizoensarbeiders. Dus trommelen ze hun familieleden op om te helpen oogsten. Of ze nou nationale sporthelden zijn of niet. 

De 24-jarige boerenzoon Amit Panghal staat in een truck vol graan zakken te vullen. “We hebben alle tarwe vorige maand geoogst. Nu zijn we bezig de granen van het kaf te scheiden en alles te verpakken, om te verkopen.” Panghal voelt zich duidelijk thuis in zijn geboortedorp Mayna, hoewel hij zich deze periode heel anders had voorgesteld. 

Hij is namelijk ook bokser en plaatste zich begin maart voor het eerst in zijn carrière voor de Olympische Spelen, die in Japan zouden plaatsvinden. Hij werd bejubeld als een van India's grootste kanshebbers voor een medaille in de vlieggewicht-categorie.

Nu deze Spelen zijn uitgesteld, en India zich in een nationale lockdown bevindt, zit Panghal voor het eerst in jaren tijdens het oogstseizoen in zijn geboortedorp, op ongeveer twee uur rijden van Delhi. Panghal spreekt via videochat. Een persoonlijke ontmoeting staat de Indiase boksfederatie niet toe, om te voorkomen dat sporters enig risico lopen op besmetting met het coronavirus.

De graanschuur van India

“Het was natuurlijk een enorme teleurstelling, want ik had hard gewerkt om me te plaatsen voor Japan. Maar ik ben ook blij dat ik mijn ouders kan helpen nu. Alle boeren hier lijden onder de lockdown.” Panghals dorp ligt in de deelstaat Haryana, ook wel India's graanschuur genoemd. In april kleuren de kilometerslange velden in de regio goud van de tarwe onder de zon. Maar nu de piek van het oogstseizoen ineens in de lockdown plaatsvond zat zijn familie, net zoals de meeste boeren, zonder de seizoenarbeiders die ze gewoonlijk inzetten voor het oogsten en dorsen. Bijna 40 procent van India's landbouwproductie is afhankelijk van seizoenarbeiders die buiten het oogstseizoen in de steden werken. Vanwege de lockdown kunnen ze nu de dorpen niet bereiken.

“Elk familielid moet daarom bijdragen” zegt Panghal. “Ik heb ook helpen oogsten. Gelukkig hebben wij maar een klein stuk land, ruim een halve hectare, én een oogstmachine." Niet iedereen heeft dit geluk. Ook oogstmachines, die door veel boeren worden gehuurd en met de oogstseizoenen in verschillende regio's meereizen, kwamen door de lockdown vast te zitten. Daarbij heeft het ook nog geregend, en wanneer de graanstengels eenmaal plat zijn geregend kun je ze alleen nog maar met de hand oogsten.

Dat overkwam de familie van Poonam Rani Malik, een hockeyster die in Rio deel uitmaakte van het Olympische team. Zij woont in een dorp niet ver bij Panghal vandaan en heeft er volgens lokale media met haar gezin vier dagen over gedaan om al hun tarwe met de hand te oogsten. Ook de para-atleet Rinku Hooda, die zich als speerwerper plaatste voor Japan, stond de afgelopen weken met een sikkel op het graanveld.

Nummertje trekken

India heeft 74 atleten en 22 para-atleten die zich plaatsten voor de Spelen dit jaar, in sporten als worstelen, boogschieten en hockey. De vrouwelijke hockeysters zitten samen met hun Nederlandse coach Sjoerd Marijne in hun trainingscentrum in de stad Bangalore, maar veel anderen zitten net als Panghal op het platteland. En daar zijn de problemen voorlopig niet voorbij.

“Veel ligt stil door de lockdown” zegt Panghal. “We moeten het graan bijvoorbeeld nu zelf vervoeren naar de groothandelaren. En daar hebben ze ook geen arbeidskrachten beschikbaar.” De regering van Haryana heeft daarom een systeem bedacht waarbij boeren een nummertje moeten trekken en om de beurt een beperkte hoeveelheid graan aan de lokale groothandel mogen verkopen.

De vertragingen leiden voorlopig nog niet tot tekorten. Er is een aanzienlijke voorraad en bovendien minder vraag, vanwege alle gesloten hotels en restaurants. Veel boeren hebben er daarom zelfs voor gekozen een deel van hun gewassen niet te oogsten, maar te verbranden of om te ploegen zodat ze snel kunnen zaaien voor het nieuwe seizoen. Tegelijkertijd wordt vanuit meerdere plekken in heel India een tekort aan zaden en kunstmest gemeld, dus de problemen zullen niet met dit seizoen voorbij zijn.

“Iedereen in de regio maakt zich zorgen” zegt Panghal. “Mijn familie ook. Maar ik blijf mij ook focussen op de Spelen.” Panghal traint vrijwel elke dag in een verlaten gymzaal in een lokale universiteit, ongeveer 5 kilometer van zijn huis. Hij plaatst regelmatig filmpjes van zijn regime op Instagram. “Ik werk aan mijn kracht. Ja, het is jammer dat de Spelen zijn uitgesteld... maar met een extra jaar trainen maak ik misschien wel nóg meer kans op goud.”

Lees ook: 

Binnenblijven is moeilijk in een eenkamerwoning in Delhi

Een lockdown brengt in ontwikkelingslanden extra uitdagingen met zich mee. Neem India. Thuiswerken is lastig maar er moet toch brood op de plank. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden