De MegastadNew Delhi

Behalve demonenkoning Ravana wordt ook het coronavirus verbrand

Lichtjes, oliekaarsen, glimmende sari’s: op de markten van Delhi merk je aan alles dat het festivalseizoen is begonnen.

Op het eerste gezicht lijkt alles als vanouds. De jaarlijkse hindoeïstische festivals Durga Puja, Dussehra en Diwali gaan, net als altijd, gepaard met een welkome seizoensverandering. Na maanden van eerst verstikkende en daarna benauwde hitte verwelkomt mijn balkon me in de ochtend eindelijk met frisse lucht. De airco kan uit en we kunnen weer naar het park zonder badend in het zweet thuis te keren.

Ook ontsnappen we niet aan de jaarlijkse toename van de luchtvervuiling, nu het vocht uit de lucht is en de boeren ten westen van Delhi hun akkers weer verbranden.

Op de markt is het – ook als ­ieder jaar – druk, ondanks corona en de economische crisis. Maar wie goed kijkt, ziet dat schijn bedriegt. Een vrouw in een keukenwinkel draait een kristallen glas wel tien keer om in haar hand, terwijl ze naar de prijs informeert. Niet met de gebruikelijke vastberaden blik van iemand die over korting onderhandelt. Ze twijfelt écht of ze zich het glas kan veroorloven, en besluit uiteindelijk van niet.

Kaarsjes worden wel volop ­gekocht, net als nieuwe kleding. Die twee zijn nu eenmaal een ­absolute must voor de rituelen ­tijdens het lichtjesfeest Diwali, waarin de godin Lakshmi om welvaart wordt gevraagd. Maar de duurdere aankopen, waarmee meestal tot dit seizoen wordt gewacht vanwege de uitverkoop en gunstig staande sterren, blijven achterwege.

Bij de mobiele telefoonwinkel is het leeg. “De tijden zijn te onzeker”, zegt de winkelier.

Zelf zullen we vooral de jaarlijkse festivalkermissen enorm missen. Elk weekend op een andere plek in Delhi draaimolens, trampolines en kraampjes met sjaals en handgemaakt papier. Ook vrienden zullen niet langskomen voor barbecues en het aansteken van kaarsjes. De meesten zitten thuis bij hun ouders en nemen geen risico’s.

Traditioneel volksspel

Dussehra mocht eind oktober van de overheid wel groots gevierd worden, met tot tweehonderd ­bezoekers voor het traditionele volksspel Ram Lila. Bij de opvoering in een park in het noordoosten van de stad kreeg het leven van de god Ram een bijzondere wending: bij zijn geboorte werd een coronatest gedaan door acteurs in beschermende pakken. En aan het eind ging niet alleen een gigantische beeltenis van de demonenkoning Ravana in vlammen op. Oók het coronavirus werd verbrand.

De overwinning van Ram op Ravana staat symbool voor het goede dat het kwade overwint. De ondergang van het corona­virus in de editie van 2020 moet met de zegening van de goden snel werkelijkheid worden – een geloof dat enigszins in strijd lijkt met de massa mensen die zich zonder afstand van elkaar had verzameld om het schouwspel te zien.

Blind vertrouwen in de goden dat het allemaal goedkomt, heb ik nog niet. Maar toch heeft het iets, die lichtjes en vertrouwde geur van winterse zoetigheden en gestookte vuurtjes in de smoggerige lucht op de markt. Het geeft een geruststellend gevoel. De klok is blijven draaien en het einde van het jaar is hoe dan ook nabij.

Uitdijende metropolen bieden een groeiend deel van de wereldbevolking onderdak. Hoe houden de mensen het daar leefbaar? Trouw-correspondenten doen wekelijks verslag uit hun eigen megastad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden