Cultuurstrijd

Begrip en kritiek om weghalen Bismarck-herinneringen op Berlijns ministerie

Otto von Bismarck, de eerste kanselier van het verenigde Duitse Rijk, met zijn honden in 1891. Beeld
Otto von Bismarck, de eerste kanselier van het verenigde Duitse Rijk, met zijn honden in 1891.
Arjen van der Ziel

De Duitse buitenlandminister Annalena Baerbock heeft zich in de hedendaagse cultuurstrijd gestort. Baerbock doopte de Bismarck-vergaderzaal op haar departement, vernoemd naar de negentiende-eeuwse ‘IJzeren kanselier’ Otto von Bismarck, om tot ‘Zaal van de Duitse Eenheid’. Een portret van de besnorde staatsman, die Duitsland verenigde, liet ze weghalen.

Baerbock plezierde daarmee groene partijgenoten en antiracismeactivisten, die de laatste jaren vraagtekens plaatsen bij de oud-kanselier. Zij zien in de Pruisische edelman vooral een militaristische wegbereider van het kolonialisme en willen minder Bismarck-standbeelden.

Maar er volgde ook kritiek. Zo hekelde historicus Hubertus Knabe de ‘zuivering’ van de geschiedenis. En de christendemocratische oppositiepoliticus Jürgen Hardt maakte in de boulevardkrant Bild eveneens gehakt van het besluit: “De Duitse diplomatie zou er goed aan doen om na te denken over haar erfgoed in plaats van het verleden weg te stoppen.”

Lees ook:

Merkel blundert met vaatje ‘Bismarck’-haring voor Hollande

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is onder vuur komen te liggen omdat zij president François Hollande van Frankrijk een vaatje haring cadeau heeft gegeven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden