Shireen Abu Akleh

Begrafenisstoet journalist Shireen Abu Akleh aangevallen door Israëlische troepen

De Israëlische veiligheidstroepen sloegen hard in op de rouwstoet, waardoor de grafkist bijna op de grond viel.  Beeld AFP
De Israëlische veiligheidstroepen sloegen hard in op de rouwstoet, waardoor de grafkist bijna op de grond viel.Beeld AFP

Met veel geweld sloegen Israëlische veiligheidsdiensten vrijdag in op de rouwstoet van de Palestijnse journalist Shireen Abu Akleh.

Isabel Bolle

De begrafenisstoet van de Palestijnse journalist Shireen Abu Akleh is vanmiddag aangevallen door Israëlische veiligheidstroepen in Oost-Jeruzalem. Abu Akleh, een van de bekendste journalisten van de regio en werkzaam bij de zender Al Jazeera, werd woensdag doodgeschoten terwijl ze aan het werk was in Jenin, op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De Israëlische autoriteiten zeggen dat ze ofwel door een Palestijnse militant is doodgeschoten, of door een Israëlische soldaat die had bedoeld een Palestijnse militant te raken. Maar volgens ooggetuigen, onder wie meerdere journalisten, waren er geen militanten aanwezig en werd er herhaaldelijk op de journalisten geschoten door Israëlische snipers.

De kist met het lichaam van Abu Akleh zou vandaag van het mortuarium in het Franse St Louis-ziekenhuis in de wijk Sheikh Jarrah naar een kathedraal in de oude binnenstad worden gedragen. Maar zodra de stoet het ziekenhuis uitkwam werd die tegengehouden door tientallen Israëlische veiligheidstroepen.

Volgens omstanders eisten de veiligheidsdiensten dat het lichaam van Abu Akleh niet in een rouwstoet naar de kerk zou worden gedragen, maar alleen in een auto mocht worden vervoerd. Toen de rouwstoet dit weigerde voerden de veiligheidsdiensten een plotselinge charge uit en sloegen hard op de groep in met stokken. Ook werden flitsgranaten afgevuurd op de menigte. De grafkist van Abu Akleh viel door het geweld bijna op de grond.

De dienst voor Abu Akleh vond plaats in een kathedraal in Oost-Jeruzalem.  Beeld AFP
De dienst voor Abu Akleh vond plaats in een kathedraal in Oost-Jeruzalem.Beeld AFP

‘Ze weigeren ons te laten rouwen’

Uiteindelijk werd de kist in een auto geladen en naar de kathedraal gereden. Rouwende omstanders die de auto wilden begeleiden werden tegengehouden door de Israëlische veiligheidsdiensten. Nadat de dienst in de kathedraal was beëindigd werd de kist naar de begraafplaats gereden, waar Abu Akleh zal worden begraven bij haar ouders.

Vrienden, familie, en omstanders reageerden woest op het geweld van de Israëlische troepen. “Ze voelen zich bedreigd door al deze mensen die samenkomen omdat ze van haar houden. Ze voelen zich bedreigd door een begrafenisstoet in de straten van Jeruzalem”, zei de mensenrechtenadvocaat Diana Buttu tegen Al Jazeera. “Ze weigeren ons te laten rouwen en om het leven van deze fantastische vrouw te vieren, op de manier dat ze verdiend te worden beweend en geroemd”.

Lees ook:

‘Dappere en vriendelijke’ Palestijnse journalist doodgeschoten op de Westoever

De dood van journalist Shireen Abu Akleh (51) schokt veel Arabieren en andere kijkers van nieuwszender Al Jazeera, voor wie zij al decennia een vertrouwd gezicht was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden