Massamoorden

BBC vindt harde bewijzen voor bloedbad Myanmarese leger

Een voormalig fitnessinstructeur en huidig lid van de People’s Defence Force wordt geschoren in een van de trainingskampen van de Karenrebellen.  Beeld Reuters
Een voormalig fitnessinstructeur en huidig lid van de People’s Defence Force wordt geschoren in een van de trainingskampen van de Karenrebellen.Beeld Reuters

Journalisten van de BBC hebben harde bewijzen gevonden van massamoorden in Myanmar. Tientallen burgers zijn op gruwelijke wijze vermoord door het leger.

Ghassan Dahhan

Het Myanmarese regeringsleger heeft afgelopen zomer minstens veertig burgers vermoord, veelal op gruwelijke wijze. De BBC sprak verschillende ooggetuigen van de slachtpartijen en controleerde hun verhalen op inconsistenties en met beeldmateriaal uit de regio. Op basis daarvan wordt duidelijk dat het Myanmarese regeringsleger betrokken is bij ernstige oorlogsmisdaden in Kani Township in Centraal-Myanmar.

Het Myanmarese leger heeft sinds de coup van februari dit jaar, waarbij het de democratisch gekozen regeringsleidster Aung San Suu Kyi afzette, te maken met veel verzet. Militairen slaan iedere vorm van verzet hardhandig neer, en daarbij schuwen ze geen enkel middel.

Marteling

Kani Township is een van de gebieden waar er opstand is tegen het leger. Lokale takken van de gewapende People’s Defence Force (PDF) strijden met weinig militaire middelen tegen het oppermachtige Myanmarese leger. Het leger reageert met bruut geweld en collectieve straffen op iedere aanval.

De moorden van afgelopen zomer lijken ook een vergeldingsactie te zijn voor het verzet uit het gebied. Ooggetuigen zeggen dat de mannen werden gescheiden van de vrouwen, en werden afgevoerd. Toen de lichamen later werden gevonden, vertoonden deze tekenen van martelingen.

Een aantal lichamen was bijna onherkenbaar voor de nabestaanden, en bij enkele ontbraken er lichaamsdelen. Onder de slachtoffers bevinden zich ook oudere mannen die al grootvader waren. Volgens de ooggetuigen was een aantal van de soldaten die de moorden uitvoerden niet ouder dan 17 jaar. Volgens de nabestaanden waren de slachtoffers niet betrokken bij de gewapende opstand.

‘Het kan gebeuren’

Opmerkelijk genoeg ontkent het Myanmarese leger de misdaden niet. Toen de journalisten hun bevindingen voorlegden aan de onderminister van informatie en tevens legerwoordvoerder, generaal Zaw Min Tun, zei hij: “Het kan gebeuren. Als zij ons behandelen als vijanden, dan hebben wij het recht om onszelf te verdedigen.”

De Verenigde Naties doen onderzoek naar berichten van mensenrechtenschendingen begaan door het Myanmarese leger. Dit weekend riep de VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Myanmar, Tom Andrews, alle landen in de wereld op om de militaire regering ter verantwoording te roepen en druk uit te oefenen. Hij reageerde onder meer op de misdaden tegen de Rohingya, een islamitische minderheid in het westen van het land.

Andrews zei dat de internationale gemeenschap zonodig de financiële stromen naar het militaire bewind moet afsnijden. “Het is een groot en gevreesd leger, maar grote legers hebben ook veel middelen nodig om te bevoorraden en overeind te blijven. Ik denk dat de internationale gemeenschap veel meer kan doen om de inkomstenbronnen te identificeren die de zakken van de militaire junta vullen en deze misdaden mogelijk maken.”

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch riep maandag de Japanse regering op om een militair uitwisselingsprogramma met Myanmar te stoppen. Op dit moment studeren acht Myanmarese militairen aan de Japanse Nationale Defensie Academie. Japan lijkt niet van plan om het uitwisselingsprogramma te stoppen en de regering wilde verder ook niet reageren op de zaak.

Lees ook:

Rebellen van Arakan Army voeren strijd op in grensregio Myanmar

In het westen van Myanmar, waar eerder de islamitische Rohingya werden verdreven, leveren nu boeddhistische rebellen strijd. “Werp de ketens af van het Burmaanse racisme en kolonialisme.”

Nieuwe rebellie bedreigt Burma

In de Burmese regio Rakhine, bekend van de verdreven Rohingya, ontstaat een nieuwe opstand, nu van boeddhistische rebellen. Het leger dreigt weer keihard op te treden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden