Turkse blokkade

Barstjes in Fins-Zweedse eenheid over Navo-toetreding

De Finse minister Pekka Haavisto van buitenlandse zaken, dinsdag in Helsinki.  Beeld AFP
De Finse minister Pekka Haavisto van buitenlandse zaken, dinsdag in Helsinki.Beeld AFP

Tot nu toe trekken Helsinki en Stockholm samen op, maar de Turkse blokkade tegen Zweden stelt het noordelijke geduld op de proef.

Christoph Schmidt

Finland heeft twijfel gezaaid over het samen optrekken met Zweden in de beoogde toetreding tot de Navo. Omdat Turkije nog steeds bezwaar maakt tegen het lidmaatschap van Zweden, zouden de Finnen ‘de situatie moeten evalueren als blijkt dat de Zweedse aanvraag voor langere tijd wordt uitgesteld’, zei de Finse minister van buitenlandse zaken, Pekka Haavisto tegen tv-zender YLE.

Later krabbelde Haavisto terug van die uitspraak en zei hij dat er niets is veranderd aan de Finse ambitie om samen met Stockholm op te trekken. “We hebben een pauze nodig voordat we terugkeren naar de trio-gesprekken”, aldus de minister, waarmee hij verwees naar het gezamenlijke Fins-Zweeds-Turkse overleg over de Navo-uitbreiding.

Terroristen

Na de Russische invasie van Oekraïne vorig jaar haastten de twee traditioneel neutrale Scandinavische landen zich om zich aan te sluiten bij het militaire Navo-bondgenootschap. Alle dertig huidige leden moeten daarmee instemmen. Alleen Turkije maakte van meet af aan bezwaar. Ankara eist dat met name Zweden harder optreedt tegen Koerdische activisten die in de ogen van de Turkse regering terroristen zijn.

De ruzie escaleerde afgelopen weekeinde, toen een Zweedse rechts-extremist een koran verbrandde bij de Turkse ambassade in Stockholm. Elders in de stad was er nog een pro-Koerdische manifestatie. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reageerde woedend op met name die koranverbranding. De Zweedse regering distantieerde zich van de protesten, maar maakte Ankara tegelijk duidelijk dat die zijn toegestaan volgens de Zweedse vrijheid van meningsuiting.

Verkiezingen in Turkije

Haavisto zei dat de felle uitspraken vanuit Ankara veel te maken hebben met de vervroegde Turkse parlements- en presidentsverkiezingen van 14 mei. “Natuurlijk voelen ze de druk van die verkiezingen”, aldus de Finse minister. Daarom stelt hij voor om de gesprekken over de Navo-toenadering over die verkiezingen heen te tillen, in de hoop dat de emoties dan tot bedaren zijn gekomen.

Tijdens de Navo-top van eind juni vorig jaar in Madrid leek de zaak beklonken met een Fins-Zweeds-Turks-akkoord over de toetreding. Maar volgens Ankara houdt Zweden zich niet aan de toen gemaakte afspraken. Een volgende geëigend moment voor de formele toetreding van de twee landen zou de komende Navo-top zijn, op 11 en 12 juli in de Litouwse hoofdstad Vilnius.

Lees ook:
De laatste Navo-loodjes wegen het zwaarst voor Finland en Zweden

De toetreding van Finland en Zweden tot het militaire bondgenootschap Navo leek vorig jaar een kwestie van weken. Turkije blijft de spanning er echter in houden.

Turkije staakt verzet: weg vrij voor Navo-lidmaatschap Zweden en Finland

Aan de vooravond van de Navo-top in Madrid, vorig jaar zomer, staakte Turkije aanvankelijk zijn verzet tegen de toetreding van Zweden en Finland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden