Keanu Reeves eerder deze week bij de première van het vierde deel van de film rond zijn personage John Wick, in Londen.

Keanumycins

Bacterie vernoemd naar Keanu Reeves, want deze is ook ‘zeer effectief en dodelijk’

Keanu Reeves eerder deze week bij de première van het vierde deel van de film rond zijn personage John Wick, in Londen.Beeld ANP / EPA

Duitse wetenschappers hebben een nieuwe groep bacteriën vernoemd naar acteur Keanu Reeves.

Redactie Trouw

De bacteriesoort, die de keanumycins is gedoopt, kan schimmels doden die fruit en gewassen aantasten.

De betreffende bacteriën blijken zeer effectief te zijn tegen de schimmel Botrytis cinerea, een van de veroorzakers van de bekende grijze schimmellaag bij fruit. Het wordt geschat dat de schimmel de wereld op jaarbasis zo'n honderd miljard kost. Tot nu gebruikte de landbouwsector voornamelijk schadelijke pesticiden tegen de schimmel, maar volgens de wetenschappers zijn de keanumycins niet alleen minstens zo effectief als pesticiden, maar ook nog eens een stuk beter voor het milieu. De onderzoeksresultaten werden recent gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the American Chemical Society.

"De bacteriesoort is zo effectief dat we hem wel naar Keanu moesten vernoemen", aldus wetenschapper Sebastian Götze. "Want Keanu is in zijn rollen ook altijd zeer effectief en dodelijk”, zo legde Götze de logica uit achter de benoeming in de Los Angeles Times. Keanu Reeves (58) is met name bekend om zijn rollen in actiefilms zoals Speed, John Wick en The Matrix-saga, films waarin zijn personages inderdaad tamelijk onderkoeld en effectief de tegenstander te grazen neemt.

"Ik vind het pretty cool", aldus de acteur in een reactie. "Al hadden ze de bacterie natuurlijk beter naar een van mijn personages kunnen vernoemen, zoals John Wick. Maar dank, wetenschappers! En fijn dat jullie ons vooruit helpen.”

Lees ook:

De nieuwe Matrix brengt ons na 20 jaar geen rode, maar een blauwe pil

Waarschijnlijk is er geen andere film die het meme-universumzo’n boost heeft gegeven als The Matrix uit 1999.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden