De 29-jarige taxichauffeur huilt als hij Sohail in de Afghaanse hoofdstad Kaboel overdraagt aan diens opa.  Beeld Reuters
De 29-jarige taxichauffeur huilt als hij Sohail in de Afghaanse hoofdstad Kaboel overdraagt aan diens opa.Beeld Reuters

Afghanistan

Baby Sohail raakte zoek bij de evacuatie uit Kaboel, nu emigreert ook hij naar Michigan

Bijna vijf maanden moesten zijn ouders hem missen. Maar de baby die op 19 augustus tijdens de evacuaties vanaf het vliegveld van Kaboel in handen werd gedrukt van een Amerikaanse militair, is eindelijk terecht.

Petra Vissers

De ouders van het jongetje stonden in de chaotische dagen na de val van Kaboel voor de poorten van het vliegveld, in de hoop op een vlucht weg uit het land. Om te voorkomen dat hun twee maanden oude baby doodgedrukt zou worden door de massa, gaven ze hem aan een militair. Maar eenmaal de poort door, konden ze hun zoontje nergens meer vinden. Zonder Sohail kwamen ze in de VS aan.

Naar nu blijkt, is Sohail toen meegenomen door een taxichauffeur, die zegt dat hij het jongetje huilend op de grond zag liggen. Diens buren herkenden de baby, op basis van een vertaald artikel van persbureau Reuters over het kindje.

Aangifte bij de Taliban

Daarmee is het verhaal nog niet ten einde. Want ondanks een genereus aanbod van de familie van het jongetje – een geslacht schaap, kilo’s walnoten en kleding – wilde de taxichauffeur het kind niet zomaar afstaan. De taxichauffeur stelde als eis dat hij geëvacueerd zou worden uit Afghanistan. Het noopte de familie tot een aangifte bij de Taliban, waarna de taxichauffeur werd opgepakt op verdenking van ontvoering.

Kennelijk heeft dat indruk gemaakt, want na betaling van 800 euro – voor de zorg voor het jongetje – is Sohail nu bij zijn opa en oma in Kaboel. Op foto’s van persbureau Reuters, die het hele verhaal brengt, is te zien hoe de taxichauffeur hem huilend overdraagt aan zijn opa.

Het jongetje wordt binnenkort herenigd met zijn ouders in de Amerikaanse staat Michigan.

Lees ook:

Hulp of sancties? Het Westen weet zich geen raad met economische malaise in Afghanistan

De economische en humanitaire crisis is overal in Afghanistan voelbaar. Het Westen zit met de kwestie in de maag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden