Italië

Baas van Italiaans staatsbedrijf gebruikt Mussolini in werkmail

Benito Mussolini, de Italiaans fascistenleider in de oorlogsjaren.  Beeld VRT
Benito Mussolini, de Italiaans fascistenleider in de oorlogsjaren.Beeld VRT
Pauline Valkenet

Joost mag weten wat er in Claudio Anastasio’s hoofd omging toen hij de e-mail verstuurde. Maar kennelijk vond de baas van 3-I, een staatsbedrijf dat IT-diensten verleent, het een goed idee om de fascistische dictator Benito Mussolini te citeren. Aan zijn raad van bestuur mailde Anastasio lange quotes van Mussolini, waarin hij louter het woordje ‘fascisme’ verving door ‘3-I’.

Zo mailde Anastasio: ‘Welnu, ik verklaar hier, in aanwezigheid van U en van de hele Italiaanse regering, dat ik (ik alleen!) de verantwoordelijkheid (politieke! morele! historische!) van 3-I op me neem voor alles wat er is gebeurd. (…) Als 3-I mijn schuld is geweest, dan draag ik de verantwoordelijkheid daarvoor.” De quotes komen uit een toespraak van Mussolini uit 1925, waarin hij de verantwoordelijkheid voor de moord op een parlementslid op zich nam.

De mail, door dagblad Il Corriere della Sera als ‘ongelooflijk’ bestempeld, kwam in de media terecht. Anastasio stapte dinsdag op, nadat de ultrarechtse regering van Giorgia Meloni hem in november nog voor de functie had uitgekozen.

Oppositiepartijen roepen ‘schande!’ De Vijfsterrenbeweging zegt te vrezen voor de verdere benoemingen van managers van staatsbedrijven door Meloni.

Lees ook:

Hans Woller beschrijft Mussolini als de eerste popster in de politiek

Hans Woller rekent af met milde oordelen over fascist en dictator Benito Mussolini.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden