ProfielRiad Salameh

Baas Libanese centrale bank verdacht van illegale zakkenvullerij

De baas van de Libanese Centrale Bank Riad Salameh in zijn kantoor in de hoofdstad Beiroet. Beeld ANP / AFP
De baas van de Libanese Centrale Bank Riad Salameh in zijn kantoor in de hoofdstad Beiroet.Beeld ANP / AFP

In het nieuws omdat... deze rijke en machtige Libanees door een rechter is beschuldigd van onrechtmatige verrijking.

Ghassan Dahhan

De Libanese rechter Ghada Aoun heeft de baas van de Libanese Centrale Bank, Riad Salameh, beschuldigd van onrechtmatige verrijking. De rechter houdt geen enkele rekening met de hoge positie van Salameh, zoals in Libanon vaak wel gebeurt, en stelde de aanklacht in toen hij niet verscheen bij een zitting. Aoun draagt de zaak nu over aan een onderzoeksrechter; die moet bepalen of hij een arrestatiebevel uitvaardigt tegen de machtige Salameh.

De 71-jarige Salameh is een van de machtigste figuren in Libanon en onlosmakelijk verbonden met het politieke establishment. Dat blijkt alleen al uit het feit dat hij al bijna drie decennia gouverneur is van de centrale bank. Hij wist ondanks alle politieke schommelingen die het land doormaakte het hoofd boven water te houden en kreeg telkens weer een nieuw mandaat.

De christelijke Salameh is afkomstig uit een invloedrijke handelsfamilie, bouwde zijn vermogen op als bankier bij Merill Lynch in Beiroet en Parijs, en werd vertrouweling van miljardair en premier Rafiq Hariri, die in 2005 werd vermoord bij een bomaanslag.

Geroemd en verguisd

Salameh werd geroemd om zijn monetaire beleid, waarmee hij de koers van de Libanese lira wist te stabiliseren na de verwoestende burgeroorlog (1975-1990). Maar Salameh wordt ook in verband gebracht met corruptie. Bovendien wordt zijn beleid door velen gezien als een van de oorzaken van de economische crisis die begon in 2019 en de hevigste is sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 1975. Zo is zijn vermogen onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek, waar rechter Aoun ook bij betrokken is.

Aoun wil onder meer weten wat de rol van Salameh is bij een gebouw nabij de Champs Elysees in Parijs. Volgens persbureau Reuters hebben openbaar aanklagers ontdekt dat er ruimten in het gebouw geleased worden door de Libanese Centrale Bank, maar tevens beheerd worden door de Oekraïense Anna Kosakova bij wie Salameh een buitenechtelijk kind heeft verwekt. Ook Kosakova is door Aoun in staat van beschuldiging gesteld, evenals Salameh's broer Raja – deze is vorige week gearresteerd op verdenking van witwassen en zit sindsdien vast. Salameh loopt nog vrij rond, maar heeft een uitreisverbod opgelegd gekregen van Aoun.

Zwitserland onderzoekt witwassen

De bankier heeft nog meer zorgen aan zijn hoofd, want er lopen ook onderzoeken naar hem in andere landen. In Zwitserland is een onderzoek gaande naar hem wegens witwaspraktijken, waarmee een bedrag van 300 miljoen dollar is gemoeid en waarbij ook het bedrijf van zijn broer Raja betrokken is.

Riad Salameh, die meestal niet verschijnt bij rechtszittingen, ontkent schuldig te zijn en spreekt van een ‘politiek proces’. Hij beticht Ghada Aoun van ‘persoonlijke vijandschap’ en zegt dat de aanklagers onderdeel zijn van een ‘georganiseerde campagne’ om zijn reputatie te beschadigen.

Lees ook:

Libanon is klaar met de schatrijke politieke elite

Massale protesten leggen Libanon al een week plat. Het eens zo verdeelde land verenigt zich tegen een steenrijke politieke elite. ‘Alle politici moeten berecht worden.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden